Kotimainen lämmitysinnovaatio taloyhtiöiden lämmityskulujen leikkaamiseen

Siilinjärveläinen LVI Wihuri Oy on tuonut markkinoille kerrostalokohteisiin tarkoitetun kotimaisen Thermolink-lämmönohjausjärjestelmän, joka yrityksen mukaan voi säästää kerrostalojen lämmityskustannuksissa jopa 30 prosenttia tarkan ja lähes reaaliaikaisen lämmönsäädön avulla.
– Lämmitysjärjestelmä jaetaan alueisiin, ja lämmitys tapahtuu vain siellä, missä lämmitystarvetta on. Esimerkiksi kerrostalon eteläpuolen asunnot lämpiävät hyvinkin paljon auringosta. Silloin Thermolink-lämmönohjain vähentää niiden lämmitystä, jolloin ylilämmitys ja energiahukka vähenevät, kuvaa LVI Wihurin tekninen johtaja Jukka Puurunen.

Thermolink-lämmönohjauksen analogia on kuin sähkölämmityksessä. Lämmitys on joko päällä tai pois, eli putkistoon joko johdetaan kuumaa vettä tai ei johdeta, pulssiohjauksen mukaisesti. Kerrostalojen matalaenergiakonseptissa päästään erittäin hyviin tuloksiin huoneistokohtaisen lämmönohjauksen avulla.

Pulssittaisen virtauksen ansiosta lämmitysverkosto puhdistuu itsestään. Automaattisen tasapainotuksen, itseoppivuuden, itsesäätyvyyden ja itsepuhdistuvuuden ansiosta huollon määrä vähenee oleellisesti.

– Seuraavien viiden vuoden aikana on tarve energiasaneeraukseen 50 000 kerros- ja rivitalossa sekä liikekiinteistössä. Odotamme Thermolink-ratkaisulle 10 000 kiinteistön osuutta tuosta määrästä, Puurunen ennakoi.

– Lisäksi mukaan tulevat uudet ja ehkä jo rakenteilla olevat kiinteistöt, joiden matalaenergiatavoitteet pystymme ratkaisemaan sekä monipuolisen energian tuoton että tehokkaan käytön osalta, sanoo LVI Wihurin toimitusjohtaja Karmo Wihuri.

LVI Wihurin edustajien mukaan uusi lämmitysjärjestelmäinnovaatio tuo runsaasti välillisiä säästöjä asennuksen helppouden ja pienen huoltotarpeen myötä. Myös investoinnin kustannukset ovat alhaiset, koska suuria lämmitysjärjestelmän rakenteellisia muutoksia ei tarvita.

– Thermolink-ratkaisu yhdistettynä valtion kymmenen prosentin saneerausavustuksen kanssa mahdollistaa sen, että yhä useammat taloyhtiöt voivatkin kunnostaa lämmitysjärjestelmänsä Suomen energiastrategian mukaisesti energiatehokkaaksi, yrityksestä todetaan.
Thermolink-teknologiaa on asennettuna jo noin 600 kiinteistössä. Energiansäästölukemat perustuvat kokemuksiin näistä kiinteistöistä.

– Jos kiinteistö pystyy hyödyntämään ohjaustietoa täysimääräisesti, olemme parhaimmillaan päässeet jopa 50 – 60 prosentin säästöihin. Esimerkiksi koulukiinteistöissä voidaan lämpötiloja laskea viikonlopun ajaksi, sanoo Jukka Puurunen.

Patentoitua Thermolink-lämmönohjausjärjestelmää viedään tällä hetkellä Saksaan, Ruotsiin ja Baltian maihin. Euroopan jakeluverkostoa laajennetaan parhaillaan.

www.euronom.fi/index.php?id=69

Lue lisää

Katso kaikki