Kontiolahteen rakennetaan Suomen laajin uusiutuvien energioiden puutaloalue

Kontiolahden Suutelan pelloille, noin kuusi kilometriä Joensuun keskustasta, alkaa vuonna 2009 nousta Suomen tähän asti laajin puutaloalue, jossa uusiutuvia energianlähteitä käytetään kattavasti.
Arkkitehti Markku Karjalainen vetää Oulun yliopiston Moderni puukaupunki -hanketta yhdessä professori Jouko Koiso-Kanttilan kanssa. Yhteistyössä ovat mukana myös heidän ohjauksessaan olevat opintojensa loppuvaiheen arkkitehtiopiskelijat. Hankkeessa on tähän mennessä rakennettu yli 30 puurakentamisen aluekohdetta eri puolille Suomea.
Kontiolahden Lehmossa sijaitsevan Suutelan alueen energiahuolto tullaan toteuttamaan puuenergialämpölaitoksella ja sen mikrokaukolämpöverkolla. Lämmittämisessä hyödynnetään lisäksi talokohtaisesti uusiutuvia energialähteitä kuten esimerkiksi maalämpöä. Uutta on myös erilaisten uusiutuvien energiamuotojen yhdisteleminen. Energiaratkaisut huomioidaan jo asemakaavaa suunniteltaessa.
Suutelan pelloille noin 23 ha:n alueelle rakennetaan pientalojen lisäksi pienkerrostaloja ja rivitaloja. Suutelan peltojen alue on kokonaisuudessaan Kontiolahden kunnan omistuksessa. Tavoitteena on saada alueelle laadittava asemakaava valmiiksi vuoden 2009 alussa ja aloittaa rakentaminen saman vuoden kesällä. Kontiolahden kunta valittiin Suomen luovimmaksi kunnaksi.www.carelian.fi/main.site?action=news/view&id=252&ngid=1

Lue lisää

Katso kaikki