Koetalo Opaali rakentuu konteista

Asuntomessuille oppilastyönä valmistuvassa minikodissa kokeillaan erilaisia energiaratkaisuja ja elämää helpottavaa tekniikkaa.

Etelä-Savon ammattiopiston (Esedu) oppilaitostyömaalla käy täysi tohina. Oppilaat rakentavat kattoa opettajansa, työmaan johdosta vastaavan Pekka Lahnasalon valvovan silmän alla. Seinät ovat saamassa ruskean vaakaan asennettavan Kuningaspaneelin. Pian kukaan ei ulkopäin voi arvata, että talo on oikeasti kasattu neljästä sveitsiläisen Containexin kontista.

Varsinaisesta työstä kohteessa vastaavat kaikilta osin oppilaat: edustettuina ovat niin talotekniikka-, sähkö-, sisustussuunnittelu- kuin pintakäsittelyalakin, mutta päävastuussa rakentamisesta ovat rakennusalan opiskelijat.

Opiskelijat työskentelevät työmaalla hyvin itsenäisesti. Aina, kun vaikkapa ilmanvaihtokanavaa aletaan laittaa piiloon, opettaja tarkastaa työn jäljen ja asennus dokumentoidaan. Työmaalla kurssisuoritusmerkintöjä ropisee näyttöjen perusteella.

”Tämmöinen aito kohde on opiskelijoille se ykköskohde”, kertoo sähkötöistä vastaava opettaja Keijo Möttö.

Koulutuspäällikkö Pekka Orava kertoo, että tavallisesti taloprojektit vievät oppilastyönä aikaa kolmisen vuotta. Asuntomessukohteen kanssa aikaa oli vain puoli vuotta, mikä on tuonut haastetta aikatauluihin. Nyt työmaalle ovat pääsemässä opettajat itse, sillä opiskelijoilla alkaa ensi viikolla kesäloma.

”Tässä tulee nyt sitten testattua, että opettajat osaavat varmasti itsekin toteuttaa kaikki työvaiheet. Talo kyllä valmistuu ajoissa tavalla tai toisella. Nyt on jo menossa se toinen tapa”, Orava nauraa.

Koekohde. Opettajat Keijo Möttö, Pekka Orava ja Pekka Lahnasalo toivottavat messukävijät tervetulleeksi kohteeseen ja tutustumaan sen tekniikkaan.

Energiaa eri tavoilla

Kohteessa kokeillaan erilaisia energiaratkaisuja. Päälämmitysmuoto on langattomalla ohjausjärjestelmällä toimiva suora sähkölämmitys. Tämä valinta kävi Lahnasalon mukaan helposti, sillä talolla on erittäin pieni lämmitystehon tarve. Lisäksi olisi ollut kova vaiva alkaa purkaa konttien valmiita lattioita lattialämmitysputkia varten.

Sähköä tuotetaan roimasti aurinkopaneeleilla. Paneelit on mitoitettu niin, että ne tuottavat enemmän sähköä kuin talo kuluttaa ja ylijäämä myydään paikalliselle energiayhtiölle. 56 neliön taloon tulee 18 paneelin aurinkovoimala, jonka teho on 4,2 kW. Harmillisesti etelälape kaatuu väärään suuntaan, mutta muista lappeista on otettu aivan kaikki irti.

Aurinkosähköön liittyvää tekniikka ei vielä ole kauheasti opetettu Esedussa, mutta muutos on tulossa. Opaalissa se on jo opetuskohteena.

”Ese Oy toimittaa järjestelmän ja valvoo asennusta, jonka meidän opiskelijamme tekevät. Aurinkoenergia on tätä päivää ja se meidän pitää ottaa koulutusohjelmaan mukaan. Sitä kun ruvetaan pikkuhiljaa joka taloon laittamaan, se on tekniikkaa, joka pitää ottaa haltuun”, Möttö sanoo.

Lisäksi taloon tulee takka ja ilmalämpöpumppu, jota käytetään lämmitykseen ja viilennykseen. Suunnitelmissa talon E-luvuksi on laskettu 135, mutta Lahnasalo uskoo, että A-energialuokan raja saattaa paukahtaa, kun kattoon saadaan lisää eristeitä ja lopullisia mittaustuloksia alkaa tulla. Esimerkiksi vaipan ilmavuotoluvuksi on laskettu 1, mutta hän uskoo sen alittuvan reilusti, ja jäävän jopa 0,6:n.

”A ei ole kaukana, mutta ei se meille mikään itsetarkoitus ole, kyllä B-luokka on ihan hyvä myös”, Lahnasalo korostaa.

Messujen aikana tämän talon energiamaailmaan, sisäilmastoon ja talotekniikkaan pääsee perehtymään syvällisesti, sillä ammattikorkeakoulu XAMK avaa talon viereen ModLab-tutkimuskontin.

Sopii ikäihmisille

Vaikka kyseessä onkin kokeilukohde, on talo tarkoitus myydä. Orava uskoo talon menevän kaupaksi hyvin. Onhan sen hinta varmasti Asuntomessujen järkevimmästä päästä. Asukkaiksi kohteeseen on ajateltu esimerkiksi ikääntyvää pariskuntaa.

Ikääntyvää ihmistä on ajateltu automaattisella lukitusjärjestelmällä. Erikoisuutena kohteessa on jälkiasenteinen Everon Q-Fog mobiili sprinklerjärjestelmä. Valmis sprinklerelementti nostetaan paikalleen, eikä se tarvitse erillistä keskusta tai vesilähdettä, sillä huoneistokohtainen järjestelmä ladataan valmiiksi.

Talon asukkaiden turvallisuutta on ajateltu muullakin tavoin. Taloon tulee rikos- ja paloilmoitinjärjestelmä sekä kosteusantureita mahdollisten vesivahinkojen varalle.

Opaali

  • Pinta-ala: 56m2
  • Huoneita: 2
  • Rakentaja ja rakennuttaja: Esedu
  • E-luku 135 (alittunee)
  • Energiatehokkuusluokka: B
  • Talotekniikkaa: Suora sähkölämmitys, aurinkosähköjärjestelmä, kiertoilmatakka, ilmalämpöpumppu.

Pääkuvassa: Pekka Lahnasalo (vas.) vastaa kattotyömaalla opiskelijoiden valvonnasta. Ylempään pikkukerrokseen tule tilaa tekniikalle ja varastoa. Samalla saadaan konttikodin katto kaltevaksi, jotta siihen voi asentaa aurinkopaneeleja.

LUE MYÖS:
Hulppeiden näköalojen Asuntomessut

Lue lisää

Katso kaikki