Kivitalorakentamisen kasvu jatkuu pääkaupunkiseudulla

Tämän vuoden ensimmäisen vuosipuolikkaan rakennuslupatilaston ennakkotiedot näyttävät kivirakentamisen vakaan kasvun jatkuvan. Pääkaupunkiseudulla erillisten pientalojen uudis- ja korjausrakentamista koskevista luvista jo 45 % myönnettiin kivirakenteisille pientaloille. Kivirakentamisen osuus on kasvanut pääkaupunkiseudulla nopeasti: vuonna 2003 kivirakentamisen osuus oli 30 % ja vuonna 2004 osuus oli 41 %.

Nyt pääkaupunkiseudulla kivi ja puu ovat lähes yhtä yleisiä pientalojen runkojen rakennusaineita. Tilastokeskuksen mukaan on pääkaupunkiseudulla myönnetty erillisten pientalojen uudisrakentamiseen ja korjaukseen rakennuslupia kaikkiaan 607 000 rakennuskuutiometriä. Tästä kivirakentamisen osuus on 275 000 rm3.

– Pientalorakentamisen osuus asuntorakentamisesta on kasvanut viimeksi kuluneiden vuosien aikana. Kivirakentamisen määrä on kasvanut vieläkin nopeammin. Tämän kehityksen ennakoidaan jatkuvan seuraavinakin vuosina, Betonikeskus ry:n toimitusjohtaja Olli Hämäläinen arvioi.

Kasvun takana ovat kivitalojen hyvät ominaisuudet asukkaan kannalta. Kivitalo on asukkaan kokonaiskustannusten kannalta edullinen ratkaisu ja talon arvo säilyy. Kivitalon sisäilmasto on miellyttävä ja terveellinen. Kivitalo on turvallinen kosteus- ja palovahinkojen suhteen, sen massiivinen rakenne eristää ääntä ja kivimateriaali mahdollistaa yksilölliset arkkitehtoniset ratkaisut.

Pientalorakentajat ovat ottaneet omakseen erityisesti uudet matalaenergiaratkaisut. Perustusratkaisuissa betonin uudet tuotteet ja sovellutukset ovat lisääntyneet voimakkaasti, esimerkkinä ryömintätilaisten alapohjien elementtiratkaisut.

Kivitalon rakentajat haluavat myös entistä tilavampia koteja, mikä näkyy rakennusluvissa: keskimäärin kivitalot ovat kaksi kertaa tilavampia kuin puutalot.

Lue lisää

Katso kaikki