KIRA-digin kokeiluista lähes puolet jatkaa

Ympäristöministeriön KIRA-digi on vienyt reilun kahden vuoden aikana kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota eteenpäin vauhdilla. 

Ympäristöministeriön KIRA-digi on vienyt reilun kahden vuoden aikana kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota eteenpäin vauhdilla – katso Talotekniikan videolta, miten livepiirtäjä Linda summasi hankkeen päätösseminaarin.

Ympäristöministeriön KIRA-digin 4,7 miljoonalla rahoittamista kokeiluista lähes puolet jatkaa. Varsinainen hanke on nyt tullut päätökseensä, mutta KIRA-digin rahoituksen avulla syntyneet innovaatiot tulevat hyödyttämään alaa myös jatkossa, potentiaalisesti jopa 5,5 miljardin euron arvosta.

Hallituksen kärkihanke KIRA-digin (2016-2018) kokonaisrahoitus oli 8 miljoonaa euroa. KIRA-digin yhtenä toimena oli yhteensä 139 kokeiluhankkeelle myönnetty 4,7 miljoonan euron rahoitus, jolla kiinteistö- ja rakentamisalaa haluttiin kannustaa uusien toimintatapojen kokeiluun. KIRA-digin myöntämän tuen lisäksi kokeiluhankkeilta edellytettiin omaa rahoitusta, jonka osuus kaikissa hankkeissa oli yhteensä 7,8 miljoonaa euroa.

”KIRA-digin suurin tavoite oli muuttaa alan kulttuuria ja saada se kokeilemaan uusia asioita laajasti. Hankkeen jälkeen koko alalla on huomattavasti parempi ymmärrys rakennetun ympäristön digitalisaatiosta. KIRA-digissä tehty yhteistyö näkyy myös yhteisenä ymmärryksenä siitä, mitä tehdään ja mihin suuntaan asioita tulevaisuudessa viedään. Yhteentoimivuudesta ja avoimesta kehittämisestä on tullut uusi normaali”, KIRA-digiä vetänyt Minna Perähuhta ympäristöministeriöstä sanoo.

Rahoitusta myönnettiin yhteensä kuudella hakukierroksella. KIRA-digin tekemän selvityksen mukaan rahoitusta saaneista hankkeista 44 prosenttia saa varmasti jatkoa.

”Kun kokeillaan uutta, kaikki ideat eivät tietystikään lähde lentoon. Pidän kuitenkin erittäin hyvänä tuloksena sitä, että lähes puolet hankkeista jatkaa – tuntuu vähän liiankin hyvältä ollakseen totta”, KIRA-digin digipäällikkö Teemu Lehtinen (kuvassa) Rakennustietosäätiöstä arvioi.

KIRA-digin jälkeen jatkavat hankkeet ovat saaneet tähän mennessä yhteensä 21,6 miljoonaa euroa jatkorahoitusta. Jatkorahoituksesta 44 prosenttia on julkista rahoitusta ja 56 prosenttia yksityistä rahoitusta.

”Hankkeissa on syntynyt runsaasti uusia tuotteita, palveluita ja toimintamalleja, joita on haluttu viedä eteenpäin. Se, että hankkeiden jatkorahoituksesta suurempi osa on yksityiseltä puolelta, kertoo että niistä löytyy liiketoimintapotentiaalia myös nopealla tähtäimellä”, Lehtinen sanoo.

KIRA-digi jatkuu KIRAHubissa, joka jatkaa rakennetun ympäristön innovaatioekosysteemin edistäjänä. Vuoden 2019 alussa käynnistyneen KIRAHubin taustalla on kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöjen perustama yleishyödyllinen yhdistys. KIRAHubin toimitusjohtajaksi valittiin Teemu Lehtinen.

Lisää KIRA-digistä ja sen tuloksista voit lukea 14.3. ilmestyvästä Talotekniikka-lehden numerosta 2. 

Kuva ja video: Piritta Porthan 

Lue lisää

Katso kaikki