Kauppakeskus toimii kuin voimalaitos

Pohjois-Euroopan suurin kiinteistön sisään rakennettava akusto mahdollistaa energian varastoinnin ja energian älykkään käytön.

Siemens Osakeyhtiö ja Kiinteistö Oy Kauppakeskus Sello ovat allekirjoittaneet sopimuksen kauppakeskuksen älykkään energiajärjestelmän rakentamisesta. Ratkaisu on ensimmäinen konkreettinen askel kohti kiinteistöjen liittymistä tulevaisuuden virtuaalivoimalaitoksiin, jossa kiinteistöstä tulee varavoimalaitokseen verrattava toimija. Projekti valmistuu syksyllä 2018.

Selloon rakennetaan älykäs mikroverkko, joka liittyy osaksi laajempaa energiajärjestelmää. Pohjois-Euroopan suurin kiinteistön sisään rakennettava akusto mahdollistaa energian varastoinnin ja energian älykkään käytön.

Yleistyessään ratkaisu tuo suomalaiselle yhteiskunnalle mittavat säästöt vähentämällä tarvetta investoida varavoimalaitoksiin. Samalla se auttaa Suomen sähköverkkoa kehittymään ja varmistamaan energiantuotannon omavaraisuuden.

”Sellon energiankäytön optimoimiseksi rakennamme digitaalisen alustan, johon voidaan tehokkaasti liittää lisää kiinteistöjä”, sanoo liiketoimintajohtaja Ville Stenius Siemens Osakeyhtiöstä.

Koska uusiutuva energia on sääriippuvaista, on sen tuotanto epävakaata. Älykkäät kiinteistöt mahdollistavat tuuli- ja aurinkoenergian hyödyntämisen laajemmassa mittakaavassa.

”Sähköjärjestelmän jatkuva haaste on tuotannon ja kulutuksen tasaaminen reaaliajassa. Nopeasti joustavat kuormat ovat välttämättömyys verkon luotettavuudelle. Jatkossa kauppakeskukset ja muut kiinteistöt voivat muodostaa kokonaisuuksia, jotka osallistuvat markkinoille virtuaalivoimalaitoksien avulla”, kertoo Veikka Pirhonen Siemensiltä.

Siemensin Suomessa kehittämä ratkaisu mahdollistaa energiantuotannon aurinkopaneeleilla. Lisäksi kiinteistön energiankulutusta voi säädellä automaattisesti ostamalla, varastoimalla ja kuluttamalla energiaa kulloisenkin tarpeen mukaan.

Kauppakeskus Sello osallistuu ensimmäisenä merkittävänä kiinteistökokonaisuutena Fingridin tarjoamille Suomen reservimarkkinoille. Kauppakeskuksen olemassa olevasta talotekniikasta kehitetään mikroverkko ja samalla toteutetaan Pohjois-Euroopan suurin kiinteistöön sulautettu sähkövarasto, joka on teholtaan 1,68 MW ja kapasiteetiltaan 2 MWh.

Anssi Laakkonen Siemensiltä kertoo, että ratkaisu mahdollistaa energiankäytön optimoinnin kiinteistössä tavalla, jota ei ole koskaan ennen voitu toteuttaa.

”Sähkövaraston avulla voidaan ostaa edullista sähköä 20 sähkölämmitteisen omakotitalon talvikäytön verran ja käyttää sähkö kiinteistössä, kun sen hinta on korkealla. Kauppakeskukseen asennettava 500 kWp aurinkoenergiajärjestelmällä tuotettava energia käytetään täysimääräisesti kauppakeskuksessa. Jos aurinkoenergiaa tuotetaan enemmän kuin kulutetaan, varastoidaan energia akkuihin”, Laaksonen sanoo.

”Kauppakeskuksen vuosittain saavuttamat euromääräiset hyödyt ovat suuremmat kuin hankkeeseen liittyvät palvelumaksut ja toteutettavat investoinnit yhteensä. Älykäs energiaratkaisu puolittaa uusiutuvan energiantuotannon investointien takaisinmaksuajan”, kertoo Mikko Aalto Siemensiltä.

Vuonna 2011 Sellolle myönnettiin EU:n Energy Service Award -palkinto. Vuonna 2015 se sai ensimmäisenä kauppakeskuksena Euroopassa toiminnanaikaisen platinatason LEED-ympäristöluokituksen.

Lue lisää

Katso kaikki