Kauppalehti: Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien uudistus ei etene aikataulussa

Kauppalehden verkkolehden (12.5.2008) mukaan haja-asutusalueita koskevan jätevesiuudistuksen aikataulu näyttää kestämättömältä. Lain mukaan vuoteen 2014 mennessä jätevedet tulee ohjata siirtoviemäriin tai puhdistaa paikallispuhdistamossa omalla tontilla.
Kuitenkin vasta noin kolme prosenttia kiinteistöistä on tähän mennessä uudistanut jätevesihuoltonsa määräysten mukaiseksi. Uudistamatta on vielä noin 340 000 viemäriverkoston ulkopuolella olevaa kiinteistöä.
Kauppalehti on haastatellut Heikki Pietilää hämeenlinnalaisesta Insinööritoimisto HYS:stä. Pietilän mukaan vuosittain pitäisi uudistaa 50 000 kiinteistön jätevesihuolto, jotta lain aikarajoissa pysyttäisiin. Hän epäilee, että mikäli saneeraus ei tänäkään vuonna lähde kunnolla käyntiin, ei suunnittelu-, urakointi- ja laitetoimittajaportaan kapasiteetti kestä loppuvuosille kohdistuvaa painetta.
– Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, monista kunnista on tullut kuntalaisille sellaista infoa, ettei vielä kannata tehdä mitään. Sehän räjähtää kerralla heidänkin pöydälle, sillä kaikki suunnitelmat ja lupahakemukset kulkevat kunnan käsien kautta, sanoo Pietilä Kauppalehden haastattelussa.
Kauppalehden mukaan jätevesikäsittelyn uusiminen maksaa kiinteistönomistajalle herkästi tuhansia euroja, ja järjestelmätoimittajille uudistus merkitsee noin kahden miljardin euron bisnestä.

Lue lisää

Katso kaikki