Kaukon päivänä energiatehokkuus esillä

Helsingin yliopiston tekninen osasto valittiin Vuoden Kaukoksi. Helsingin Energia järjesti torstaina 5.3.2009 jo perinteeksi muodostuneen, vuosittaisen Kaukon Päivän, jossa kaukolämmityksen ja kaukojäähdytyksen sidosryhmät tapaavat energiatehokkuuden edistämiseksi.

Vuoden Kaukoksi valitaan vuosittain henkilö tai yhteisö, joka on työssään vaikuttanut kaukolämmityksen ja kaukojäähdytyksen parhaaksi. Tänä vuonna Vuoden Kaukoksi valittiin Helsingin yliopiston tekninen osasto, joka vastaa monipuolisen ja asiakkaille räätälöidyn kiinteistökannan teknisistä ratkaisuista.

Helsingin yliopiston tekninen osasto on jo vuosikymmenten ajan huolehtinut yliopiston kiinteistöjen koko elinkaarien mukaisten energia- ja ympäristötehokkaiden ratkaisujen toteutuksesta. Kiinteistökantaa hallitaan kestävän kehityksen periaatteita noudattaen ja käyttäjän monipuoliset tarpeet täyttäen.
Palkinnon myöntämisessä otettiin huomioon myös se, että suuri osa rakennuksista on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja suojeltuja, joten niiden uudistaminen ja ylläpito on erittäin vaativaa. Helsingin yliopiston tekninen osasto on esimerkillisellä tavalla yhdistänyt asiakkaiden tarpeet, modernin tekniikan ja energiatehokkuuden niin uusissa kuin vanhoissakin rakennuksissa.

Vuoden Kauko -kunniakirjan vastaanotti Helsingin yliopiston teknisen osaston johtaja Aimo Hämäläinen. (kuvassa)

Kaukon päivän tilaisuudessa kuultiin riippumattoman energia-asiantuntijajärjestön IEA:n (International Energy Agency) energia-analyytikko Tom Kerrin katsaus energiatehokkaan yhteistuotannon, kaukolämmityksen ja kaukojäähdytyksen tilanteeseen eri maissa.

Tom Kerr totesi Suomen olevan maailman johtava maa yhteistuotannon käytössä ja toi esiin Helsingin Energian laajan mittakaavan energiatehokkuuden ja siinä erityisesti kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen tuotannon. Helsingin Energia sai vuonna 2008 energiatehokkaasta toiminnastaan IEA:lta erityismaininnan järjestön puolueettomassa maaraportissa.

IEA:n energia-asiantuntijan Tom Kerrin esitys:
Cogeneration: A Key Part of a Sustainable Energy Future (pdf)

Yhdyskuntien energiatekniikan professori Risto Lahdelman esitys:
Yhdyskuntien energiatekniikka kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen näkökulmasta (pdf)

Tulevaisuudentutkimuksen dosentti Mika Mannermaan (Future Studies Mannermaa Oy) esitys:
Pääkaupunki tulevaisuudessa (pdf)

Lue lisää

Katso kaikki