Jukka Terhonen ARA-päivillä: kustannustehokas rakentaminen on monen tekijän summa

Työmaatyön ja rakentamisen palvelujen osuus maamme uudis-, korjaus- ja infrarakentamisessa oli 17 miljardia euroa vuonna 2007. Rakennustuotteita kului kotimaisessa rakentamisessa samana vuonna 11,4 miljardin euron edestä. Tänään ARA-päivillä puhunut toimitusjohtaja Jukka Terhonen Rakennustoimisto Palmberg Oy:stä näkee rakentamisen kustannustehokkuuden parantamisessa paljon mahdollisuuksia. Hän uskoo, että nykyisessä markkinatilanteessa myös asuntorakentamisen hinta putoaa kustannusten laskun seurauksena.
�?�Kun kustannukset alenevat, putoavat hinnatkin. Samalla pitää rakentamista tarkastella laajemminkin; mihin kaikkeen tarvitaan rakentamisen ohjausta, mikä on sen vaikutus kustannuksiin, ja mitkä asiat pitäisi olla rakennuksen käyttäjien päätettävissä. Tilaaja maksaa -periaate ei tunnu nyt toteutuvan, kun esimerkiksi autopaikka- ja julkisivuvaatimukset tulevat ulkopuolelta. Liian usein lisätään vaatimuksia ja toivotaan, että maksaja jostakin löytyisi. Ei kuitenkaan ole kuin yksi maksaja ja se on asukas �?�, Terhonen muistuttaa.
Terhosen mukaan ympäristöministeriön Rakentamisen normitalkoot -hanke on jo tuonut esille, että rakentamisen ohjaus vaihtelee paljon kunnittain, ja jopa kuntien sisällä. Normitalkoiden avulla on tarkoitus edistää kohtuuhintaista asumista. �?�Normitalkoilla on hyvä tavoite, mutta nähtäväksi jää, vähenevätkö vai lisääntyvätkö määräykset�?�, hän arvelee.
Jukka Terhosen mukaan nykyisessä suhdannetilanteessa olisi tärkeää, että kaikki rakentamisen osapuolet saadaan tekemään yhteistyötä kustannustehokkuuden eteen heti hankkeen alusta alkaen, �?�yhdessä tekeminen on luottamuskauppaa�?�.
Asukkaiden tarpeet pitäisi kartoittaa nykyistä paremmin. �?�Arkkitehtuuri on meille rakentajille suuri haaste, toistuvuus taas avainsana kustannustehokkuuteen. Esimerkiksi samoja pohjapiirustuksia voi käyttää sekä lamelleissa että pistetaloissa. Suuri hankekoko helpottaa ja arkkitehtuuri haastaa kustannustehokkuuden. Kaavoitus ohjaa nyt liikaa yksityiskohtia ja kaavoja tehdään aivan liian vähän�?�, tiivisti toimitusjohtaja Jukka Terhonen kustannustehokkaan rakentamisen edellytyksiä puheessaan ARA-päivillä Lahdessa tänään.

Lue lisää

Katso kaikki