Isännöintiliitto pettyi korjausavustuksiin: suunnittelua ei tueta

Hallituksen elvytyspaketissa on luvattu 10 prosentin korjausavustus 1.2.-31.12.2009 alkaviin taloyhtiöiden korjaushankkeisiin. Isännöintiliitto kummastelee, miksi korjaushankkeiden pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta ei tueta.
Nyt luvatut avustukset nopeuttavat korkeintaan pienempien korjaushankkeiden käynnistymistä. Isännöintiliitto suositteleekin taloyhtiöitä suhtautumaan tilanteeseen harkiten. – Korjauksiin ei kannata lähteä hätiköidysti, korostaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.
Ison korjaushankkeen käynnistäminen taloyhtiössä on kahden-kolmen vuoden projekti. Suuria korjaushankkeita, kuten putkiremontteja, ei enää ehditä saamaan käyntiin tänä vuonna, ellei niiden suunnittelua ole vielä käynnistetty.
Tuoreen tutkimuksen mukaan kolmannes putkiremonteista tehdään ilman hankesuunnittelua. Isännöintiliitto toivookin pitkäkestoisempaa tukea hankkeiden alkupäähän tarvekartoituksiin, kuntotutkimuksiin, hankesuunnitteluun sekä vaihtoehtoisiin toteutussuunnitelmiin.
Liian usein taloyhtiön hallitus tilaa suunnitelmat vain yhdestä korjausvaihtoehdosta. – Jos suunnitteluun laitetaan 10 000 euroa lisää, voi korjauksessa säästyä 300 000 euroa, Heikkilä antaa esimerkin. Säästöä tulee kun tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan.
Yli puolet isännöitsijöistä uskoo, että nykyinen taloustilanne lisää korjaushankkeita taloyhtiöissä. Myös korjausten hintojen arvellaan laskevan tämän vuoden aikana.

Lue lisää

Katso kaikki