Imatran vesivoimalaitokseen rakennettu lämpöpumppulaitos otettu käyttöön

Imatran vesivoimalaitokseen rakennetulla lämpöpumppulaitoksella tuotetaan kaukolämpöä Rajapatsaan kaukolämpöverkkoon. Kuva: Fortum Oyj

Kyseessä on ensimmäinen hanke Suomessa, jossa vesivoimageneraattorin hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämpöverkossa, kertoo Fortum Oyj tiedotteessaan.

Fortumin Imatran vesivoimalaitokseen rakennettu lämpöpumppulaitos on valmistunut. Fortumin ja Imatran Lämpö Oy:n yhteistyön tuloksena Imatran vesivoimalaitoksen hukkalämpöä hyödynnetään nyt Imatran kaupungin kaukolämpöverkossa.

Vesivoimalaitoksen generaattoreissa on suljettu jäähdytysvesipiiri, jota on aikaisemmin jäähdytetty Vuoksen vedellä. Jatkossa generaattorien jäähdytysvesipiiriä jäähdytetään kaukolämmön paluuvedellä lämpöpumppukytkennällä. Generaattoreiden jäähdytysvesipiirissä pysyy myös Vuoksen vedellä tehtävä jäähdytys, mikäli lämpöpumpussa on häiriötä tai sitä huolletaan.

− Lämpöpumpulla tuotetaan kaukolämpöä Rajapatsaan kaukolämpöverkkoon, ja se korvaa pääasiassa hakkeella biokattilassa tuotettua kaukolämpöä sekä talvella ja biokattiloiden huoltoseisakkien aikana maakaasulla tuotettua kaukolämpöä. Rajapatsaan kaukolämpöverkon lämmöntarpeesta noin yksi kolmasosa voidaan tuottaa lämpöpumpulla tuotetulla kaukolämmöllä. Kesäaikana biokattila voidaan pysäyttää kokonaan ja tuottaa kaukolämpöverkon tarvitsema lämpö kokonaan Imatran vesivoimalaitoksella olevalla lämpöpumpulla, kertoo Imatran Lämmön käyttöpäällikkö Turo Valkama tiedotteessa.

− Fortumin Imatran vesivoimalaitoksessa on seitsemän sähköä tuottavaa turbiinia. Seitsemästä turbiinien generaattorista kolme on vesijäähdytteisiä, joista kahden hukkalämpöjä hyödynnetään nyt lämpöpumppulaitoksen avulla kaukolämpönä, Fortumin paikallisedustaja Erkki Luukkonen sanoo.

Lue lisää

Katso kaikki