Ilkka Salo, Talteka: ”Trendi ei näytä hyvältä”

Taltekan suhdanne- ja Rakennusteollisuus RT:n koronakysely antavat osviittaa tulevasta: Trendi ei näytä hyvältä, mutta ripeät elvytystoimet voivat vielä korjata tilannetta.

Taltekan suhdanne- ja Rakennusteollisuus RT:n koronakysely antavat osviittaa tulevasta: Trendi ei näytä hyvältä, mutta ripeät elvytystoimet voivat vielä korjata tilannetta.

Kumulatiivisesti tarkastellen kuluva vuosi ei näyttäisi juuri poikkeavan viimevuotisesta. Vahva alkuvuosi pitää LVI-teknisten tuotteiden tukkumyynnit edelleen hyvällä tasolla, mutta trendi ei näytä hyvältä.

LVI-teknisten tuotteiden tukkumyyntien arvo oli vuoden 2020 kolmannella kvartaalilla 298 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 309 miljoonaa euroa. Ensimmäisellä neljänneksellä kasvua oli jopa 6,9 edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, mutta tästä on tultu vähitellen alaspäin.

LVI-teknisten tuotteiden kolmannen kvartaalin tukkumyynneissä alkoi koronakriisin vaikutus jo näkyä. Tukkumyyntien arvo laski kolmannella kvartaalilla edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 3,4 prosenttia.

”Trendi ei näytä hyvältä”, toteaa Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo. ”Vuosihan alkoi hyvässä kasvussa, mutta jo toinen neljännes alkoi näyttää koronan vaikutuksia. Ja kolmas kvartaali on mennyt edelleen alaspäin verrattuna aikaisempiin vuosineljänneksiin.

Salo korostaa, että tilanne ei kuitenkaan ole selkeä ja yksiselitteinen, kuten viime päivien tulosjulkistuksistakin voidaan päätellä. Myös yrityskohtaiset erot ovat suuria. Samaan aikaan toisaalta pitkin Keski-Eurooppaa suurissa maissa yhteiskuntia suljetaan, joten tulevan ennakointi on aiempaa vaikeampaa.

”Joka tapauksessa pitkässä juoksussa RT:n suhdanne-ennuste viittaa laskusuuntaan.”

 

”Kumulatiivisesti tarkastellen tämä vuosi näyttää kuitenkin vielä ihan hyvältä. Olemme nyt 0-tasolla, ja arvelen, että tänä vuonna päädytään viime vuoden tasolle, ellei jotain aivan ihmeellistä vielä tapahdu viimeisellä neljänneksellä.”

Salo painottaa, että yritykset ovat tehneet sopeuttavia toimia ja uskoa tulevaan vielä riittää. Nyt tarvitaan kuitenkin kannusteita etenkin korjausrakentamiseen.

”Elvytyspaketeilla on tuettava kuntien, taloyhtiöiden ja yksityisten toimijoiden investointi- ja korjausrakentamishankkeita ja samalla kannustettava elinkaaren aikaiseen energiatehokkuuden parantamiseen. Jatkon kannalta onkin ratkaisevaa, kuinka hyvin panostukset korjausrakentamiseen, kunnossapitoon ja energiatehokkuuteen vaikuttavat.”

Koronakysely rakennusalan yrityksille

Salo kertoo, että Rakennusteollisuus RT ry:ssä on tehty vuoden aikana koronakysely kaikille jäsenyrityksille. Kysely on tehty kolmeen kertaan: ensin heti koronan alkaessa viime keväänä, toisen kerran kesän aikana ja nyt elokuussa kolmannen kerran. Kaikkiaan kyselyssä on mukana nelisen sataa vastaajaa.

”Tästä on poimittu erilleen Taltekan jäsenyritysten tulokset. Niissä on mukana lähes parisen kymmentä vastaajaa, eli kohtuullisen iso osa 40 yrityksen jäsenistöstä”, Salo kertoo.

Kysely paljastaa, että esimerkiksi kuluttajakysyntä kantaa vielä, sitä korona ei ole haitannut. Sen sijaan sijoittajakysynnälle haitat ovat kasvussa, samoin julkiselle kysynnälle.

”Kevään ennusteisiin nähden tilanne on onneksi pelättyä parempi, vaikka lähes 80 prosenttia talotekniikan vastaajista kokee koronan haitanneen jonkin verran toimintaansa. Selittäviä tekijöitä laskusuunnalle on kysynnän heikentyminen etenkin sijoittajien osalta ja myös julkisen kysynnän koetaan huonontuneen. Korjausrakentaminen ei ole vajetta paikannut”, Salo huomauttaa.

Työntekijöistä ei kyselyn mukaan näyttäisi olevan pulaa, sen sijaan raaka-ainetoimituksiin pandemiasta on ollut pikkuisen haittaa. Myös viranomaistoiminta on hidastunut ja erilaisista rajoituksista aiheutuvat haitat heijastuvat yritystoimintaan.

”Tilaajat ja toimittajat ymmärtävät onneksi tilanteen. Käynnistettyjä hankkeita saadaan vietyä läpi vaikeuksista huolimatta. Edelleen siis rakennetaan paljon ja talotekniikka tulee vielä siinäkin jälkipäässä. Iso juttu on, että uusia hankkeita lykätään”, Salo huomauttaa.

”Suunniteltuja aloituksia siirretään ja jopa perutaan. Siellä on isoin uhka alallemme.”

Salo kertoo, että lomautukset ovat olleet yksi keskeinen sopeutuskeino irtisanomisten sijaan. Tämä antaa toivoa, sekä vihjaa siihen suuntaan, että yrityksissä nähdään tulevaisuus kuitenkin valoisana, kunhan pandemia aikanaan hellittää.

Lue lisää

Katso kaikki