IKEA Suomi on energiaomavarainen

Huonekalujätti omistaa nyt oman tuulipuiston ja tuottaa uusiutuvaa energiaa vähintään oman kulutuksensa verran.

Kemin Ajoksen tuulipuisto on siirtynyt IKEA Oy:n omistukseen. IKEA Suomen rahoittama tuulipuiston uudistus- ja laajennusprojekti on valmistunut ja puiston 13 turbiinia tahkoavat nyt tuulesta energiaa. IKEA Suomi on jo pitkään käyttänyt toiminnoissaan ainoastaan uusiutuvaa energiaa, mutta nyt se myös tuottaa sitä vähintään oman kulutuksensa verran.

”Suomi on ollut useana vuonna energiatehokkain IKEA-maa”, kertoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Tuulipuiston 13 tehokasta tuuliturbiinia tuottavat uusiutuvaa energiaa vuosittain noin 160 GWh:n verran, mikä vastaa yhden pienen kaupungin energiankulutusta. Tämä on yli kaksinkertainen määrä vanhaan Ajoksen tuulipuistoon verrattuna.

IKEA-konsernilla on maailmanlaajuinen tavoite tulla vuoteen 2020 mennessä energiaomavaraiseksi, eli tuottaa enemmän uusiutuvaa energiaa kuin mitä se kuluttaa kaikissa toiminnoissaan.

Joka IKEA-maassa punnitaan paikallisesti parhaita tapoja toimia mahdollisimman energiatehokkaasti ja etsiä monipuoliset ratkaisut uusiutuvan energian lisäämiseen tuotantomuodosta riippumatta. Suomessa tuuliturbiinit ja maalämmön käyttö ovat osoittautuneet tehokkaimmiksi tavoiksi tuottaa omaa uusiutuvaa energiaa ja näin säästää luontoa.

Myös energiatehokkuus kuuluu valikoimaan. ”Olemme pudottaneet energiankulutustamme 42 % neliötä kohden viimeisen viiden vuoden aikana”, Suvanto havainnollistaa.

IKEA-konsernilla on tällä hetkellä ympäri maailmaa yhteensä 415 toiminnassa tai rakenteilla olevaa tuulivoimaturbiinia sekä 730 000 IKEA-rakennusten päälle asennettua aurinkopaneelia. Konserni on ilmoittanut vuonna 2015 investoivansa 600 miljoonaa euroa ilmastonmuutoksen torjumiseen edellisten investointien lisäksi.

 

Lue lisää

Katso kaikki