Huoneistokeskus: Tonttien kysyntä ylikuumentunut kasvukeskuksissa

Tontteja kaivataan kasvukeskuksissa selvästi enemmän kuin niitä on tarjolla. Huoneistokeskuksen Asuntokauppapuntari ennustaa tonttien kysynnän kasvavan ja hintojen nousevan etenkin pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Suomessa. Myös asuntojen hinnat jatkavat nousuaan koko maassa. Myyntiajat ovat kuitenkin pitenemässä. Asuntokauppoja tehdään loppuvuodesta paljon varsinkin pääkaupunkiseudulla. Muualla Suomessa kauppojen lukumäärä pysynee lähes ennallaan.

Tontteja saatava markkinoille

Asuntojen hinnat ovat edelleen nousussa koko maassa. Etenkin kasvukeskuksissa pienten ja perheasuntojen hinnat jatkavat kipuamistaan. Omakotitalojen kauppa hiljenee syksyn edetessä, eikä hintatasokaan juuri muutu.

Asuntokauppapuntarin mukaan tonttien kysyntä kasvaa varsinkin pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Suomessa, mutta tarjonta vähenee. Itä- ja Pohjois-Suomessa tilanne on paremmin tasapainossa.

Rakentamattomia tontteja on, mutta niitä pantataan arvonnousun toivossa. �?�Tonttien tuloa markkinoille tulisi edistää kaikin keinoin, ja valtion maata olisi luovutettava nopeasti asuntorakentamiseen�?�, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Risto Kyhälä vaatii. �?�Kuntien kasvustrategiat kaipaavat sekä keppiä että porkkanaa. Nyt kuntien rajat ovat perua ajalta, jolloin matkattiin reellä kirkkoon. Ne eivät vastaa työssäkävijöiden tarpeita. Pääkaupunkiseudun kehityksen kannalta olisi tärkeää, että maankäyttöä ohjattaisiin keskitetysti. Nyt pääkaupunkiseudulla on toistakymmentä erilaista asuttamisen strategiaa, kullakin kunnalla omansa.�?�

Huoneistokeskuksen myyntihenkilöstö ennustaa lähitulevaisuutta Asuntokauppapuntarissa kaksi kertaa vuodessa. Kyselyyn vastasi tänä syksynä 424 huoneistokeskuslaista ympäri Suomea. Puntari ennakoi herkästi lähiaikojen tapahtumia. Tulokseen vaikuttavat asuntomarkkinoiden tilanne, esittelyssä käyvien lukumäärä, ostotarjousten ja hintapyyntöjen vastaavuus sekä yleinen mieliala.

Lue lisää

Katso kaikki