HSY järjestää 27.3. virtuaalikierroksen jätevedenpuhdistamoon

Mitä tapahtuu, kun käyttämäsi hanavesi menee viemäriin tai vedät vessan? Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestää lauantaina 27.3. mahdollisuuden vierailla Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla virtuaalisesti. Lisäksi koulut ja päiväkodit voivat edeltävälle viikolle tilata maksuttomia vesiteemaisia oppitunteja ympäristökasvatuksen tueksi. Ohjelmalla juhlistetaan maailman vesipäivää.

Talotekniiikka-lehti

YK:n maailman vesipäivää vietetään 22.3. Vuoden 2021 teemana on veden merkitys ihmisille ja se, miten voimme paremmin suojella tätä elintärkeää luonnonvaraa. HSY huolehtii pääkaupunkiseudun hanavedestä sekä sen käytön jälkeisestä jäteveden puhdistamisesta.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon virtuaalikierros toteutetaan 27.3. klo 11–12.30 Teams Live -tapahtumana. Etäesittelyssä opas johdattaa osallistujat Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon 360°-kuvia hyödyntävän virtuaalialustan avulla.

Millaisissa tiloissa 800 000 asukkaan ja alueen teollisuuden jätevedet puhdistuvat? Mitä tapahtuu siivouksen pesuvesille ja peseytymisessä huuhtoutuville aineille? Esittelykierroksen teemana on erityisesti haitalliset aineet jätevedessä ja kuinka veden käyttäjät kodeissa voivat vaikuttaa niihin.

– Jätevedenpuhdistamon fyysinen tutustumiskierros on turvallisuussyistä kielletty alle 12-vuotiailta, mutta virtuaalikierrokselle ikärajaa ei ole. Kannattaa siis käyttää tilaisuus hyväksi ja osallistua kierrokselle perheen pienimpien kanssa. Sisältö kiinnostaa kaikkia uteliaita luonteita iästä riippumatta, ympäristöasiantuntija Heini Snellman innostaa.

Vesiteemaiset oppitunnit lisäävät veden arvostusta

Osana vesipäivän kampanjaa koulut ja päiväkodit Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Kauniaisista ja Kirkkonummelta voivat tilata viikolle 12 maksuttomia vesiteemaisia oppitunteja. Koronaturvalliset etä- ja ulko-oppitunnit tukevat ympäristökasvatusta.

5–8-vuotiaille sopii erityisesti Juokseva hanavesi -pihaseikkailu. Oppitunnilla lapset naamioituvat vesipisaroiksi ja selvittävät, mistä juomavesi tulee, sekä hankkiutuvat eroon pisaroihin tarttuneista epäpuhtauksista.

Sekä ala- että yläkoululaisille on tarjolla etänä ohjattuja ja digitaalisesti pelattavia vesipelejä, jotka tutustuttavat arjen vesiasioihin.

Oppitunnit toteuttaa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ympäristökoulu.

Lue lisää

Katso kaikki