Högfors Oy avasi maailman nykyaikaisimman läppäventtiilitehtaan Saloon

Venttiileitä valmistava Högfors Oy lisää kilpailukykyään investoimalla ja erikoistumalla. Yhtiö avaa keskiviikkona 25. maaliskuuta maailman nykyaikaisimpiin kuuluvan läppäventtiilitehtaan Salossa.
Investoinnin arvo on lähes kahdeksan miljoonaa euroa. Investoinnin ansiosta Högforsista tulee kerralla maailman tehokkain läppäventtiilien valmistaja kaukolämmön ja -kylmän tuotantoon. Yhtiön tavoitteena on nykyisen 15 miljoonan euron liikevaihdon moninkertaistaminen muutamassa vuodessa.
Viisiakseliset työstökoneet ja lähes 60-metrinen FMS-koneistuslinja (Flexible manufacturing system) mahdollistavat erittäin lyhyet toimitusajat ja ainutlaatuisen työstötarkkuuden jopa millin tuhannesosan tarkkuudella. Tarkemman työstön ansiosta venttiilit ovat täysin tiiviitä entistä korkeammissa käyttöpaineissa.
Tuotantolinja toimii yhden kappaleen virtausperiaatteella eli jokainen valmistettava venttiili voi olla erilainen. Viisiakselinen työstökonekeskus mahdollistaa myös 3D-pintojen työstämisen. Vastaavaa tekniikkaa sovelletaan muun muassa avaruus- ja ilmailuteollisuuden prosesseissa.
Uuden tehtaan ensimmäiset tuotteet toimitetaan huhtikuussa Helsingin Energialle Humaliston kaukolämpöpumppaamon modernisointiin ja Hanasaaren voimalaitokselle. Toimitukset sisältävät yhteensä 23 läppäventtiiliä kaukolämmön runkolinjoihin.
Tähän saakka Högforsin kivijalka ovat olleet kaukolämpöventtiilit, mutta uusi tehdas mahdollistaa hyvinkin vaativien venttiilien valmistuksen myös muuhun energiantuotantoon ja -jakeluun, kuten kaasu-, öljy- ja offshoreteollisuuteen ja laajasti prosessiteollisuuteen.
– Venttiilien valmistus on maailmanlaajuisesti hyvin pirstaloitunutta ja osin jopa vanhanaikaista. Me pystymme nyt ensimmäisinä Suomessa tarjoamaan tuotteita markkinoille ja teollisuudenaloille, joissa suomalaisvalmistajat eivät ole aiemmin olleet juurikaan mukana, sanoo toimitusjohtaja Ari Virtanen Högfors Oy:stä.
Hän muistuttaa, että raaka-aine- ja energiateollisuus jatkavat investointejaan lamasta huolimatta ja elvytyspaketeilla vauhditetaan kilvan infrastruktuurin rakentamista eri puolilla maailmaa.
– Puhumattakaan ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvistä uusista vaihtoehtoisista energiamuodoista ja -teknologioista, jotka ovat vielä suuri kysymysmerkki koko maailmassa, Virtanen sanoo.

Lue lisää

Katso kaikki