Hiilineutraaliustavoitteet saavutetaan vain hillitsemällä kiinteistöjen elinkaaren aikaisia päästöjä

Kiinteistöissä kuluvan energian kokonaishallinta on tähän saakka ollut ei-kenenkään-maa siitäkin huolimatta, että se aiheuttaa 40 % koko maapallon hiilipäästöistä.

Fidelixin ja teknologiayritys Futuricen kehittämä tekoälyyn perustuva Fidelix flow_how tuo tähän ratkaisun ensimmäisten joukossa koko maailmassa.

–  Tähän saakka energiatehokkuutta on parannettu laitekohtaisesti, useiden tahojen toimesta. Kun kokonaisuus ei ole kenenkään hallussa, yhtäällä tehty säätö voi lisätä kulutusta toisaalla jopa ylikuormittaen sitä, kertoo Fidelixin Antti Koskinen.

Ongelman mittaluokka on jo nyt valtava ja se kasvaa jatkuvasti kiinteistökannan teknistyessä ja monimutkaistuessa. Kiinteistöissä on lähes poikkeuksetta erilaisia lämmönlähteitä sekä jäähdytys- ja ilmanvaihtoratkaisuja, joissa jokaisessa saattaa olla omat ohjausjärjestelmänsä.

– Jokainen laite ja järjestelmä tuottaa jatkuvasti valtavasti dataa, joka on tällä hetkellä täysin alihyödynnetty. Perinteisillä keinoilla on vaikea havaita, miten järjestelmien toiminta vaikuttaa kokonaisuutena energiankulutukseen ja sisäilman laatuun, vaikka kaikki olennainen tieto on olemassa.

Juuri tähän Fidelixin ja Futuricen kehittämä, tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuva Fidelix flow_how tuo ratkaisun. Se löytää eri laitteiden ja järjestelmien tuottamasta datasta kaikki olennaiset poikkeamat ja tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden hallita energiankulutusta ja sisäilmaa kokonaisuutena.

– Käytännössä kyseessä on ratkaisu, jossa tekoäly pureskelee taloteknisten järjestelmien tuottamaa dataa ja yhdistää sen. Näin data saadaan hyötykäyttöön päätöksenteon pohjaksi ja voidaan sekä saavuttaa suoria kustannussäästöjä että ennaltaehkäistä ongelmia, kertoo kehitystyössä alusta asti mukana ollut Futuricen Arttu Sipilä.

Kokonaishallinta on parasta ympäristönsuojelua

Avoimien rajapintojen ja valmistajariippumattomuuden ansiosta Fidelix Flow_how voidaan liittää useiden valmistajien rakennusautomaatio-, mittarointi-, IoT- ja talotekniikkajärjestelmiin.

– Ainoa edellytys Fidelix flow_how:n käytölle on se, että kiinteistön rakennusautomaatio ja siitä kertyvä data on pilvessä. Arvion mukaan meillä on vuoteen 2025 mennessä palvelun piirissä yli 5000 kiinteistöä, Koskinen kertoo.

Tämä merkitsee varovaisesti arvioiden pelkästään Suomessa kymmenien miljoonien arvoisia säästöjä ja hiilijalanjäljen merkittävää pienenemistä. Lisäksi kokonaishallinnalla vastataan uusiutuvan energian kasvavan käytön mukanaan tuomaan joustamattomuuteen.

– Tulevaisuudessa lisää energiaa ei saa enää ruuvista vääntämällä. Siksi rakennuksista tule energiavarastoja ja niihin tarvitaan sekä mahdollisuuksia joustaa lämmön- ja energianlähteiden välillä että seurata kokonaisuutta.

– On upeaa olla mukana kehittämässä yhteiskunnallisesti näin merkittävää ratkaisua ja viedä koko rakennusalaa uudelle ajalle! Tulevaisuudessa kukaan ei osta enää yksittäisiä laitteita, vaan energiatehokkuutta ja hyvää sisäilmaa palveluna, visioivat Koskinen ja Sipilä.

Lue lisää

Katso kaikki