Hiekka-akku siirtää tuulisähkön kaukolämmöksi – Suomalaisinnovaation ytimessä on 600-asteinen hiekka 

Hiekka-akussa lämpö varastoidaan noin 600-asteiseen hiekkaan, josta energia otetaan talteen kaukolämpöverkkoon. Kuva: Polar Night Energy

Sähköllä lämmitetään tonneittain hiekkaa, josta lämpö siirretään kaukolämpöön. Näin toimii tuulivoiman ylituotantoa hyödyntävä korkean lämpötilan lämpövarasto eli hiekka-akku, joka on askel kohti hiilineutraalia kaukolämmitystä.

Idea hiekka-akusta syntyi, kun Tommi Eronen ja Markku Ylönen pohtivat opinnoissaan, kuinka uusiutuvasta energiasta saataisiin paras hyöty irti. Ongelmana oli sähkön kallis varastointi ja se, että Suomessa lämmöntarve on lähes jatkuvaa.

Matkan varrella energian varastointimateriaali vaihtui vedestä hiekaksi ja kausivarasto jatkuvaksi lämmönlähteeksi, kun kaksikko teki fysikaalisia mallinnuksia ja rakensi niiden pohjalta Erosen vanhempien kesämökille hiekka-akun. Vuonna 2018 Eronen ja Ylönen perustivat teknologian ympärille Polar Night Energy Oy:n.

Kesällä 2022 Kankaanpäässä otettiin käyttöön Vatajankosken Sähkön ja Polar Night Energyn rakentama lämpövarasto. Se on tiettävästi maailman ensimmäinen kaupallinen ratkaisu, jossa sähköä varastoidaan hiekkaan ja energia hyödynnetään kaukolämpönä.

_____________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 7/2022 jutusta. Kuinka lämpövarasto toimii? Paljonko hiekkaa tarvitaan? Millaista hiekan pitää olla? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki