Hengenvaarallinen helle ei helli

Jos kasvihuonekaasupäästöjä ei kyetä vähentämään, helleaallot aiheuttavat tulevaisuudessa yli puolitoista kertaa enemmän sydän- ja verisuonitautikuolemia Suomen suurimmissa kaupungeissa. Näin tiedotti Turun yliopisto alkuvuodesta tutkimuksensa pohjalta. Myös Aalto-yliopisto tiedotti aiheesta viime vuonna: joitakin viikkoja kestävästä hellejaksosta voi aiheutua Suomessa 200–400 ennenaikaista kuolemaa – enemmän kuin tulipaloissa menehtyy vuosittain. 

Luvut ovat pysäyttäviä. Miksi aiheesta puhutaan niin vähän? 

Tapasin tämän lehden Henkilö-palstan juttua varten 21 vuotta kylmäalalla työskennelleen Mika Kapasen. Myös hän oli hellekuolemista huolissaan. Kapasen mielestä asiaa ei oteta Suomessa vakavasti, vaikka etenkin päivä- ja hoivakodeissa tarvittaisiin lisää jäähdytystä. Onko kyse rahasta? Vai siitä, ettei lasten ja ikäihmisten ääni kuulu yhteiskunnassa niin kovaa kuin työikäisten ääni?

Kapanen oli huomannut, että hellekuolemista puhutaan kyllä kausittain. Hellejakson aikana saatetaan pohtia oleskelutilojen lämpötiloja ja jopa rakentamismääräysten muuttamista. ”Mutta sitten se aina katoaa, kun seuraavana onkin talvi tulossa, ja mietitään lämmitystä”, hän sanoi. Jää nähtäväksi, minkälaisia helteitä tämä kesä meille antaa. Ja miten niihin reagoidaan. 

Säistä riippumatta Talotekniikka-lehti siirtyy numeron 5/24 myötä kesätauolle ja ilmestyy seuraavan kerran syyskuussa. Syksyn lehtien suunnittelu on täydessä vauhdissa, ja otamme täällä toimituksessa mielellämme juttuideoita vastaan. 

Juttuideat keskittyvät helposti Etelä-Suomeen, joten erityisesti kaipailemme aiheita muualta Suomesta. Tiedätkö henkilön, joka vaikkapa suunnitteli kiinnostavan kohteen talotekniikan Sodankylässä? Tai haluaisitko kertoa vaativasta asennuksesta, jonka teit Joensuussa? Ehkäpä tiedät kohteen, jossa kaikki meni pieleen – miten siitä selvittiin? Tarvitsemme jokaiseen lehteen myös haastateltavan Henkilö- ja Terveiset kentältä -palstoille sekä juttuideoita kiinnostavista tutkimuksista ja opinnäytetöistä. 

Sähköpostit laulamaan! Täällä jo odotamme viestiäsi

Lue lisää

Katso kaikki