Helen tuo aurinkovoimaa ja sähkövaraston Vantaalle

Aurinkovoimalalla tulee olemaan tehoa 150 kWp, ja se tuottaa vuodessa noin 125 000 kilowattituntia aurinkosähköä.

Helen toteuttaa, rahoittaa ja ylläpitää logistiikkakeskuksen katolle Vantaalle rakennettavan aurinkovoimalan. Helen toimittaa osaksi kokonaisuutta myös älykkään sähkövaraston.

HUB logisticsin Eteralta vuokraaman kiinteistön katolle Vantaalle nousee kesän aikana lähes 600 paneelin aurinkovoimala, josta HUB saa sähköt käyttöönsä. Asiakkaalta ei edellytetä pääomaa eikä investointeja. Helen toimittaa osaksi kokonaisuutta myös teollisen mittakaavan älykkään sähkövaraston.

”Tämä on Suomen ensimmäisiä kohteita, missä tulemme ohjaamaan älykkäästi aurinkovoimalan ja sähkövaraston yhdistelmää asiakkaan tiloissa. Siinä hyötyvät sekä asiakas että sähköverkko. Myöhemmin saadaan sähköauton lataus ja muita kiinteistön kuormia samaan kokonaisuuteen”, kertoo aurinkoliiketoiminnan päällikkö Atte Kallio Helenistä.

Aurinkovoimalalla tulee olemaan tehoa 150 kWp, ja se tuottaa vuodessa noin 125 000 kilowattituntia aurinkosähköä. Tämä tulee kattamaan arviolta 10–20 prosenttia HUB:in logistiikkakeskuksen sähkön vuosikulutuksesta.

Sähkövarasto puolestaan auttaa asiakasta käyttämään tuotetun aurinkosähkön tehokkaammin oman kiinteistönsä tarpeisiin. Sähkövarasto tuottaa lisäarvoa myös silloin, kun kiinteistössä tuotettua aurinkosähköä ei riitä varastoon asti.

”Silloin kun asiakas ei itse tarvitse sähkövarastonsa koko kapasiteettia, Helen voi hyödyntää ylijäävän käyttöajan ja ohjata laitteistoa sähköverkon tukemiseen. Yhteiskäytön lisäarvo jaetaan asiakkaan kanssa joko suoraan sähkövarastopalvelun hinnassa tai vaihtoehtoisesti erillisinä hyvityksinä”, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenistä.

”Vantaan Hakkilan 20 000 m2:n kiinteistö valmistui keväällä. Jo suunnitteluvaiheessa varauduttiin ison aurinkovoimalan rakentamiseen. Paitsi käyttäjät, myös sijoittajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota kohteiden ympäristöystävällisyyteen”, toteaa Eteran reaalisijoitusjohtaja Jukka Reijonen.

”Logistiikkakeskuksessamme Hakkilassa on paljon uutta teknologiaa. Siksi haluamme olla mukana eturintamassa myös energiankäytössä ja testata sähkön varastointia ensimmäisten joukossa”, kertoo HUB logisticsin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Aarno Törmälä.

 

Lue lisää

Katso kaikki