Harvassa taloyhtiössä valmistaudutaan sähkö- ja hybridiautojen lataamiseen

Valtaosassa suomalaisia taloyhtiöitä ei ole vielä keskusteltu autojen sähköautojen latauspisteistä.

IRO Researchin Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan suomalaisia mietityttävät sähkö- ja hybridiauton hankinnassa eniten auton hinta ja latauspisteiden saatavuus kodin ulkopuolella esimerkiksi pidemmillä ajomatkoilla.

Tutkimuksen mukaan vain 12 prosentissa taloyhtiöstä on herännyt keskustelua latauksen järjestämisestä. Tällä hetkellä taloyhtiöissä, joissa asukkailla on käytössään hybridi- tai sähköautoja, lataus on järjestetty yleisimmin tavallisista kotitalouspistorasioista, kuten lämmitystolpasta.

”Jos taloyhtiön autopaikat ovat osakashallinnassa ja osakas haluaa asentaa latauspisteen itse, on kyse osakkaan muutostyöstä. Jos autopaikat ovat yhtiön hallinnassa, voi yhtiö enemmistöpäätöksellä päättää kunnostaa sähköverkon ja järjestää latausmahdollisuuden, sillä tällaisen uudistuksen katsotaan nykyään olevan tavanomaista tasoa”, Realia Isännöinnin liiketoimintajohtaja Veli Huotari sanoo.

”Jos autopaikat ovat yhtiön hallinnassa, voidaan latausjärjestelmän kustannukset jakaa vastikeperusteella kaikkien osakkaiden kesken. Jos latauspiste asennetaan yhtiön luvalla osakkaan omana muutostyönä, vastaa hän lähtökohtaisesti itse aiheutuvista kustannuksista.”

Sähköautojen latauskustannukset kuuluvat tutkimukseen vastaajien mielestä yksiselitteisesti autojen omistajille (79 %).

Lue lisää

Katso kaikki