Hanasaaren uuden huippu- ja varalämpökeskuksen peruskivi muurattu

Hanasaaren uuden huippu- ja varalämpökeskuksen peruskivi muurattiin 14.helmikuuta Sörnäisten energiahuoltoalueella. Lämpökeskuksen käyttö alkaa talvikaudella 2009 – 2010. Valmistuttuaan 282 MW:n laitos varmistaa kaukolämmön riittävyyden rakennuskannaltaan kasvavassa Helsingissä. Laitos tuottaa kaukolämpöä silloin, kun Helsingin Energian omien voimalaitosten ekotehokkaan yhteistuotannon lisäksi tarvitaan huippu- tai varatehoa.
– Helsingin rakennuskannasta yli 90 prosenttia on kaukolämmitetty, ja Helsingin kaukolämpö tuotetaan maailman huippua edustavalla ekotehokkuudella yhteistuotantona sähkön kanssa, toimitusjohtaja Seppo Ruohonen totesi tervehdyssanoissaan.
– Kaupunki kasvaa lähivuosina merkittävästi ja meidän tehtävämme Helsingin Energiassa on huolehtia siitä, että kaupunkilaisten kodit pysyvät lämpiminä ja suihkuista tulee talvipakkasillakin lämmintä vettä.
Helsingin Energia tuottaa kaupungissa tarvittavan lämpöenergian ensisijaisesti yhteistuotantona Hanasaaren, Salmisaaren ja Vuosaaren voimalaitoksillaan. Pakkaskausina tarvitaan lisätehoa Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksesta, joka hyödyntää lämmön tuotannossa jäteveden hukkalämpöä ja meriveden lämpöenergiaa. Huippu- ja varalämpökeskuksilla katetaan huippukäyttötilanteet ja tarvittava varateho.
Hanasaaren lämpökeskus rakennetaan öljykäyttöiseksi, ja laitoksen vuosittainen käyttöaika tulee olemaan muutamia satoja tunteja kovilla pakkasilla. Helsingin Energia tutkii myös bioöljyn käyttömahdollisuuksia mineraaliöljyä korvaavana polttoaineena lämpökeskuksissa.

Lue lisää

Katso kaikki