Halton: Koulujen ja päiväkotien sisäympäristökartoituksella tuloksia

Lahden Tilakeskuksen tavoitteena on kiinteistöjen sisäilmanlaadun parantaminen. Työkaluksi valittiin kokonaisvaltainen sisäympäristökartoitus ja pilottikohteiksi koulut ja päiväkodit, joiden sisäympäristön laadusta oli tullut käyttäjäpalautetta. Kokemukset pilotista ovat olleet hyviä.
Lahden kaupungin kiinteistöjen rakennuttamisesta, ylläpidosta, vuokrauksesta sekä kiinteistöjohtamisesta vastaavan tilakeskuksen yhtenä tavoitteena on parantaa kiinteistöjen sisäilman laatua. Tavoitteen saavuttamiseksi tilakeskus käynnisti kouluissa ja päiväkodeissa sisäympäristökartoitukset.
�?�Sisäympäristökartoituksen myötä olosuhteet on analysoitu kokonaisvaltaisesti, ottaen huomioon myös sisäympäristötekijöiden yhteisvaikutukset. Palveluntarjoajan asiantuntemus täydentää hyvin oman tiimimme ammattitaitoa ja toki sisäympäristökartoitus palvelu on meille kaivattu lisäresurssi�?�, 14 ammattilaisen ylläpitotiimiä luotsaava Arola jatkaa.
�?�Tyypillisesti sisäympäristössä ei ole vain yhtä yksittäistä ongelmaa vaan sisäympäristöongelmat johtuvat useista eri tekijän yhteisvaikutuksesta. Tyypillisesti taustalla on sekä ilmanlaatuun että teknisten järjestelmiin liittyviä ongelmia. Näin ollen käyttäjien kokemaa sisäympäristöä ei voida parantaa yksittäisellä tutkimuksella. Systemaattisesti analysoitu käyttäjäpalaute auttaa paikallistamaan ongelmat ja niiden jatkotutkimukseen valitaan sitten vain sopivat tutkimusmenetelmät. Tämä nopeuttaa koko prosessia merkittävästi, kertoo Haltonin sisäympäristöasiantuntija Kirsi Villberg.

Lahden koulujen ja päiväkotien sisäilmakartoitukset ovat nyt lähes valmiit. Sisäilmakartoitukset tehtiin kaikkiin kouluihin, joista oli tullut käyttäjäpalautetta. Neljässä kohteessa selvitys johti tarkempaan tutkimukseen ja parannustoimenpiteisiin.

Launeen koulussa suoritetun kyselyn perusteella tiedettiin, että käyttäjät olivat raportoinut riittämättömästä ilmanvaihdosta, tunkkaisesta ilman laadusta ja epämiellyttävästä hajusta. Oirekysely paljasti myös erilaisista limakalvojen ja silmien ärsytysoireita, tukkoisuutta sekä iho-oireita.

Halton teki kouluun tilakartoituksen ja sen tulosten perusteella ilmanjakoa parannettiin luokkatiloissa ja likaiseksi osoittautuneet vanhan osan kanavat nuohottiin. Linoleum pintaisten ilmoitustaulujen pinnoitus ja tilojen painesuhteiden korjaus poistivat epämiellyttävän hajun. Silmien, nenän ja ihon ärsytystä aiheuttaneet mineraalivillakuidut hävisivät kun avoimet mineraalivillapinnat pinnoitettiin.

Muutosten jälkeen käyttäjäpalaute on ollut positiivista. Koetut oireet ovat selkeästi vähentyneet tai poistuneet kokonaan. Myös muissa valmiiksi saaduissa kohteissa tulokset ovat vastaavia.

Sisäympäristökartoituksen suositukset ovat siirtyneet meillä koulujen ja päiväkotien suunnitteluohjeistukseen. Erityistä hyötyä on ollut ilmanjaon suunnittelun ohjeista, jotka kattavat ilmanjakotavan ja päätelaitteiden sijoittelun. Suunnittelussa ohjaavana tekijänä onkin nyt sisäilmanlaatu, toteaa kiinteistöpäällikkö Jouni Arola.
Parantuneiden olosuhteiden lisäksi olemme säästäneet aikaa ja rahaa tekemällä vain kartoituksen perusteella tarpeelliseksi katsotut sisäilmamittaukset. Pilottikiinteistöistä saadut kokemukset ovat rohkaisevia ja aiomme käyttää kartoitusta jatkossa myös muissa kiinteistöissä, Arola päättää.

Lue lisää

Katso kaikki