Fortum haluaa rakentaa aaltovoimalaitoksen Ruotsin länsirannikolle

Fortum ja ruotsalainen laitevalmistaja Seabased Energy ovat jättäneet Ruotsin energiaviranomaiselle aieilmoituksen ja investointitukihakemuksen koskien laajamittaisen, 500 aggregaattia käsittävän aaltovoimalaitoksen rakentamista Ruotsin länsirannikolle. Laitoksen sähköntuotantoteho olisi noin 10 megawattia, ja investoinnin arvo noin 25 miljoonaa euroa. Fortum on testannut aaltovoimaa Lysekilissä Ruotsissa yhteistyössä Uppsalan yliopiston kanssa.
�?�Uskomme, että aaltovoima on yksi merkittävistä tulevaisuuden energiantuotantomuodoista. Se on edelleen kehitysasteella, mutta haluamme jo arvioida mahdollisuuksia laajamittaisen aaltovoimalaitoksen rakentamiseksi�?�,sanoo Göran Hult Fortumin sähköntuotantoyksiköstä.

Meren aalloissa on runsaasti energiaa ja potentiaalia lähes jatkuvaan hyödyntämiseen. Tutkimusten mukaan yksin suhteellisen rauhallisen Itämeren aaltovoimapotentiaali vastaa noin 24 terawattitunnin, eli lähes kaikkien Ruotsin kotitalouksien vuotuista sähkönkulutusta.

Suunnitellun hankkeen kokonaiskustannukset ovat arviolta noin 25 miljoonaa euroa ja Ruotsin energiaviranomaisen toivotaan osallistuvan sen rahoitukseen. Laajamittainen aaltovoimahanke nopeuttaisi aaltovoimatuotannon kaupallistamista.

�?�Ruotsin hallituksen kunnianhimoinen tavoite nostaa vihreiden sertifikaattien tavoitetasoa 25 terawattituntiin edellyttää, että kaikkia mahdollisia uusiutuvia energiamuotoja hyödynnetään. Mielestämme aaltovoimassa on erittäin paljon potentiaalia�?�, sanoo Göran Hult.

www.fortum.fi

Lue lisää

Katso kaikki