Esplanadin alle rakennettiin valtava energialaitos

Apulaispormestari Anni Sinnemäki vihki käyttöön Helenin maanalaisen lämpö- ja jäähdytyslaitoksen.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki vihki käyttöön Helenin maanalaisen lämpö- ja jäähdytyslaitoksen.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki vihki keskiviikkona 29.8. käyttöön Helenin maanalaisen lämpö- ja jäähdytyslaitoksen, joka sijaitsee Esplanadin alla. Laitoksen isoilla lämpöpumpuilla tuotetaan sekä kaukolämpöä että kaukoviilennystä.

Esplanadin lämpö- ja jäähdytyslaitoksen rakentaminen aloitettiin toukokuussa 2017. Laitos on ollut käytössä alkukesästä saakka, ja keskiviikkona se vihittiin käyttöön virallisesti. Jo sitä ennen 3.8. otettiin Helenin tuottamasta viilennyksestä tehohuiput irti, kun jäähdytystehoa tuotettiin ennätykselliset 144 MW.

Lämpöpumppulaitos sijaitsee Esplanadin puiston alla noin 50 metrin syvyydessä. Sen yhteydessä sijaitsee myös jättimäinen, 25 miljoonan litran kylmävesivarasto. Yhdessä ne muodostavat maanalaisen Esplanadin lämpö- ja jäähdytyslaitoksen.

”Hukkalämpöä hyödyntävä jäähdytyslaitos vähentää Helsingin riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, kuten kivihiilestä ja ottaa askeleen kohti kestävämpää energiantuotantoa ja energiansäästöä. Tällainen kiertotalous sopii hyvin maailman toimivimmalle kaupungille, ja se tukee hyvin Helsingin kunnianhimoista hiilineutraaliustavoitetta”, Sinnemäki kertoi vihkiäispuheessaan.

”Kun ilmasto lämpenee ja jäähdytyksen tarve lisääntyy myös Suomessa, ainoa kestävä tapa on käyttää viilennykseen hukkalämpöä. Kuluneen kesän hellepäivien myötä jäähdytyksen tarve huomattiin niin helsinkiläisissä kodeissa kuin työpaikoillakin, sairaaloista puhumattakaan. Kaukojäähdytys on viisas tapa viilentää, kun sen avulla saadaan kiinteistöjen hukkalämmöt kierrätettyä hyödynnettäväksi kaukolämpöverkossa”, Sinnemäki toteaa.

”Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali energiantuotanto, ja tämä uusi lämpöpumppulaitos on yksi tärkeä askel tavoitetta kohti. Olemme yksi Suomen suurimmista investoijista ja tulemme seuraavan 10 vuoden aikana investoimaan noin puoli miljardia euroa, kun siirrymme kivihiilestä biopolttoaineisiin, hukkalämpöjen hyödyntämiseen sekä toivottavasti myös muihin, uusiin päästöttömiin energiaratkaisuihin”, Helenin toimitusjohtaja Pekka Manninen sanoo.

Jo aiemmin on Helenin tuottamasta energiasta kymmenesosa tehty hukkalämmöstä. Yhtenä esimerkkinä tulevista investoinneista päästöjen hillitsemiseen Manninen mainitsee, että Katri Valan puiston alla sijaitsevaan lämpölaitosta laajennetaan tulevaisuudessa yhdellä lämpöpumpulla. Helen tuottaakin uusiutuvilla energiamuodoilla kohta lähes yhden terawatin verran energiaa.

Esplanadin lämpö- ja jäähdytyslaitos

Kaksi uutta lämpöpumppua: 2 x 11 MW lämpöä ja 2 x 7,5 MW jäähdytystä.
Lämpöpumput kasvattavat Esplanadin lämpö- ja jäähdytyslaitoksen jäähdytystehon yhteensä 50 megawattiin (uudet lämpöpumput 15 MW ja olemassa oleva kylmävesivarasto 35 MW).
Lämpöpumppujen toimittaja: Johnson Controls Finland Oy.
Kokonaisinvestoinnin arvo: yli 10 miljoonaa euroa.
Helenillä on nyt kaksi isoa maanalaista lämpöpumppulaitosta, yksi Esplanadilla ja yksi Sörnäisissä.

 

Lue lisää

Katso kaikki