Energiatehokkuus ei maksa niin paljon kuin luulet

Tuore kansainvälinen raportti vahvistaa VTT:n keväällä tekemän johtopäätöksen: Rakennusten energiansäästön tiellä ovat enemmänkin alan toimijoiden perehtymättömyys ja puuttuva tahtotila kuin taloudelliset esteet. Hälyttävintä on, että kiinteistö- ja rakennusalan omilla vaikuttajilla on harhainen mielikuva energiatehokkaan rakentamisen hyödyistä ja haitoista.
Raportti korostaa, että rakennusten energiansäästö tarvitsee poliittista tukea ja säädösten huomattavaa kiristämistä.
Haastatellut rakennusalan toimijat arvioivat energiatehokkaan rakentamisn lisähinnaksi 17 prosenttia, kun nousu todellisuudessa on vain 6 prosenttia. Parhaillaan Suomessa meneillään olevassa 70 prosentin lämmitysenergiasäästöön tähtäävässä koerakentamisprojektissa lisähinnaksi on arvioitu 2 prosenttia ja todelliseksi takaisinmaksuajaksi muutama vuosi. Panostus ei siis ole kummallinen ja kertoo, että tavallinen vähimmäisvaatimukset täyttävä asuntorakentaminen luo energiankäyttöön täysin tarpeettomasti hyvin pitkäkestoisia menoautomaatteja.
Raportti listaa muiksi alan ongelmiksi energiatehokkuuden parantamisessa ammattilaisten ja johdon tiedon ja kokemuksen puutteen, alan yhteisön nihkeän suhtautumisen sekä yritysten ja ihmisten sitoutumisen puutteen. Kestävän rakentamisen toteuttamiseen tarvitaan päämäärätietoista johtajuutta.

http://www.wbcsd.org/includes/getTarget.asp?type=d&id=MjU5MTI

Lue lisää

Katso kaikki