Energiaremontti toi 60 prosentin säästön hotellin kaukolämmön kulutukseen

Hotellissa otettiin käyttöön energiankierrätysjärjestelmä, joka hyödyntää lämpöpumppuja ja parantaa energiatehokkuutta. Kuva: Sokos Hotels

Lämpöpumppuja hyödyntävä energiankierrätysjärjestelmä pienensi ensimmäisen vuoden aikana hotellin kaukolämmön kulutusta noin 60 prosenttia ja kokonaisenergian kulutusta 40 prosenttia, kertoo Are tiedotteessaan.

Talotekniikkayritys Are suunnitteli ja toteutti Solo Sokos Hotel Paviljongin energiahankkeen keväällä 2021. Hotelli valmistui noin kymmenen vuotta sitten Jyväskylän Lutakkoon, ja rakennusta laajennettiin vuonna 2019. Keväällä 2021 kartoitettiin hotellikiinteistön lämmitysenergiankäyttöä, jonka perusteella esitettiin kiinteistön hukkalämmön hyödyntämistä kiinteistön ja käyttöveden lämmitykseen.

– Asiakas on sitoutunut kunnianhimoisiin ympäristötavoitteisiin ja haastoi Aren selvittämään, miten uudehkon hotellin energiankäyttöä on mahdollista tehostaa entisestään. Selvityksen perusteella ehdotimme kohteeseen lämpöpumppuja hyödyntävää ja energiatehokkuutta parantavaa energiankierrätysjärjestelmää, Aren teknologiapäällikkö Tuomas Hokkanen kertoo tiedotteessa.

Energiahanke eteni suunnittelusta toteutukseen kevään 2021 aikana, ja energiankierrätyslaitos otettiin käyttöön kesäkuussa 2021. Ensimmäisen käyttövuoden aikana laitoksen on todettu toimivan suunnitellusti ja saavuttaneen energiansäästöt.

– Kaukolämmön kulutus on pienentynyt noin 60 prosenttia ja kiinteistön lämmityksen kokonaisenergiankulutus 40 prosenttia. Säästöjen suuruusluokkaa kuvaa hyvin, että säästetyllä energialla lämmittäisi neljä isoa kerrostaloa kokonaisen vuoden ajan, Hokkanen kuvaa.

Vuonna 2022 hotellin yhteyteen rakennetaan suuri aurinkovoimala, jonka jälkeen hotellin tarvitsema ostoenergiantarve vähenee edelleen ja hiilijalanjälki pienenee.

– Olemassa olevissa kiinteistöissä on todella merkittävä energiansäätöpotentiaali. Uusistakin kiinteistöistä löytyy merkittäviä säästöjä, kun ajatellaan energia-asiat uudella tavalla ja kierrätetään olemassa olevia energianlähteitä edelleen lämmitykseen ja käyttöveteen, Hokkanen sanoo.

Lue lisää

Katso kaikki