Elinkaarihankkeet laadun takeena

Muistan hyvin aikoinaan käymäni keskustelun alan konkarin kanssa, jossa hän selvitti minulle kilpailuttamisen saloja. Jo silloin jäi mieltäni vaivaamaan, kun hän kertoi jättävänsä usein klassisesti kaksi eri tarjousta: hyvän ja halvan. Ensimmäinen vaihtoehto oli se, jonka hän haluaisi tehdä ja joka palvelisi asiakasta parhaiten. Jälkimmäinen puolestaan oli se, jonka hän uskoi todennäköisemmin menevän läpi, koska se oli hankintakustannuksiltaan edullisin ratkaisu.
Jälkikäteen olen usein pohtinut keskustelua. Miksi asiakkaan täytyy valita halvan ja hyvän väliltä? Miksi asiakas päätyy useimmiten halvimpaan vaihtoehtoon? Raadollinen tosiasia on, että halvin vaihtoehto valitaan etenkin silloin, kun rakennus ei tule omaan käyttöön.

Elinkaarihankkeita on Suomessa toteutettu harvakseltaan, mutta yksi yhteinen tekijä kaikissa näissä on ollut pyrkimys huolellisuuteen, hyvään laatuun ja käytönaikaisten kustannusten minimointiin. Usein kaikesta tästä on seurannut kaupan päälliseksi erinomainen asiakas- ja käyttäjätyytyväisyys.
Erona perinteisempiin urakkamalleihin on tietysti rakentajan sitoutuminen hankkeeseen jopa vuosikymmenten ajaksi. Selvää on, että silloin jo järkisyistä valitaan ratkaisuja, joilla käyttö- ja ylläpitokulut pysyvät alhaisina ja rakennus on mahdollisimman pitkäikäinen.
Elinkaarihankkeissa koenkin talotekniikka-alan osaamisen ja tietotaidon olevan parhaimmassa käytössä. Ala osaa tehdä hyvää jälkeä ja vielä järkevään hintaankin, kunhan työhön sisältyy jokin porkkana. Tästä hyötyy aina myös loppuasiakas. Pidän hämmästyttävänä, että elinkaarihankkeet eivät ole levinneet laajempaan käyttöön niiden kiistattomista eduista huolimatta.

Myös talotekniikka-lehti on uudistunut.  Edellisestä isommasta muutoksesta onkin jo aikaa, mutta kustantajan vaihtumisen myötä lehden tekijöilläkin on ollut paremmat resurssit apunaan kuin koskaan aiemmin. Muutos ei silti koskaan saa olla itseisarvo, sillä pitää olla selkeä tavoite.
Talotekniikka-lehden toimituksen tavoite on tehdä entistä parempaa, kattavampaa ja näyttävämpää lehteä lukijoilleen. Nyt toivomme Sinulta palautetta, kuinka olemme onnistuneet ja mitä Sinä toivoisit lehdeltämme.

Heikki Heikkonen
toimituspäällikkö

Lue lisää

Katso kaikki