EK: Suhdannetilanne synkentynyt yhä

Elinkeinoelämän keskusliiton tekemän suhdannetiedustelun mukaan kaikki luottamusindikaattorit laskivat joulukuussa entisestään. Teollisuuden suhdannetilannetta kuvaava lukema on alimmillaan sitten tiedustelun käynnistämisen vuonna 1993.
Teollisuuden luottamusindikaattorin joulukuun saldoluku on -40, kun se oli marraskuussa lukemassa -33. Luottamusindikaattorit kuvaavat suhdannetilannetta kyselyhetkellä. Heikennys johtui pääasiassa tilauskannan supistumisesta. Myös tuotanto-odotukset ovat erittäin vaimeat.
– Huonot tuotanto-odotukset enteilevät tuotantomäärien selvää supistumista ensi vuoden alussa, selvittää vastaava ekonomisti Penna Urrila EK:sta. Tilauskannan lisäksi myös kapasiteetin käyttöaste on erittäin matala. Vapaata kapasiteettia on jo yli puolella teollisuusyrityksistä. Myös valmistuotevarastojen taso on korkea.

Rakentamisen luottamusindikaattori putosi vielä muutamalla pisteellä. Tämänhetkinen taso on jo erittäin matala. Saldoluku putosi joulukuussa -46 pisteeseen, kun marraskuun tarkistettu lukema oli -42. Rakennusyritykset arvioivat tilauskantansa olevan huomattavasti alle normaalin. Myös henkilöstöodotukset ovat synkät. Henkilöstön määrän ennustetaan vähenevän voimakkaasti ensi vuoden alkupuolella.

Palveluyritysten luottamusindikaattori painui joulukuussa jo miinukselle. Palvelualojen suhdannekuva ei silti ole aivan yhtä synkkä kuin teollisuudessa ja rakentamisessa. Indikaattori laski saldolukuun -5, kun tarkistettu marraskuun luku oli +3. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on +19. Myynti jatkoi vielä hitaassa nousussa – tosin kasvun ennustetaan päättyvän lähikuukausina. Yritysten arviot yleisestä suhdannetilanteesta ovat synkistyneet huomattavasti. Palveluyritysten mukaan tämänhetkinen suhdannekuva on tuntuvasti tavanomaista heikompi.

Lähde: www.ek.fi

Lue lisää

Katso kaikki