Eatonin tehdashanke etenee Vantaalla

Energianhallintayhtiö Eaton rakennuttaa parhaillaan kriittisten sähkönsyötön järjestelmien ja energiavarastojen tuotantolaitosta Vantaan Tuupakkaan. Tehdasta rakentaa Jatke Oy.

Tehtaanjohtaja Petri Koskinen ja Jatke Toimitilat Oy:n yksikönjohtaja Esa Rautanen esittelivät tehdasta tiistaina toimittajajoukolle. Kuva: Mika Levälampi.

Uusi tuotantolaitos Vantaan Tuupakassa on saanut ulkokuoret ympärilleen. Energianhallintayhtiön 16 500 neliömetriä käsittävän tehtaan on tarkoitus valmistua ensi syksynä.

– Päätös uuden tehtaan rakentamisesta tehtiin Eatonin nykyisen Espoon tehtaan tuotannon kasvaneen kysynnän perusteella, kertoo tehtaanjohtaja Petri Koskinen.

Koskinen kertoo, että tehdas on Eatonilta merkittävä investointi Suomeen.

– Investoinnin lähtökohtana on ollut se, että liikevaihto tulee uuden tehtaan myötä kaksinkertaistumaan. Vihreä siirtymä ja energiamurros ovat vauhdittaneet Eatonin kasvua koko Euroopassa. Uudella tehtaalla tullaan valmistamaan vuositasolla noin 5 000 kolmivaiheista varavoimajärjestelmää, kertoo Koskinen.

Tehtaan tuotantotilassa tuoksuu vielä betoni. Kuva: Mika Levälampi.

Lisäksi yritys on investoinut datakeskusteknologiaan.

– Suurimmat asiakkaamme ovat juurikin datakeskuksia. Lisäksi laitteemme turvaavat toiminnan jatkuvuutta muun muassa sairaaloissa ja lento- ja meriliikenteessä.

Energiamurros kasvatti energiavarastojen suosiota

Energiavarastojen suosio on kasvussa maailmanlaajuisesti. Uudella tehtaalla tullaan valmistamaan uusinta teknologiaa muun muassa varavoimaan ja energiavarastoihin.

– Tehdas tulee työllistämään noin 300 henkilöä tuotannossa, tutkimuksessa, kehityksessä, myynnissä ja teknisessä tuessa, Koskinen kertoo. Noin 200 työntekijää työskentelee toimiston puolella ja satakunta tuotannon työntekijää. Heistä noin puolet tekee kokoonpanotyötä ja loput laatu- ja materiaalinkäsittelyä. Joukko sähköasentajia tulee tekemään testauspuolta.

Tehtaan toiminnot siirretään Espoon Koskelosta Vantaan Tuupakkaan asteittain. Kuva: Mika Levälampi.

Tuotantolaitoksen yhteyteen toteutetaan laaja maalämpökenttä, jota pystytään hyödyntämään sekä rakennuksen lämmittämisen että jäähdyttämiseen.

– Rakennukselle ollaan hakemassa Breeam Excellent -tason ympäristösertifikaattia, kertoo toimitilojen rakentamisesta vastaavan Jatke Toimitilat Oy:n yksikönjohtaja Esa Rautanen.

Eatonilla on vahvat perinteet Suomessa. Sen paikallinen tytäryhtiö on kehittänyt ja valmistanut UPS-järjestelmiä jo vuodesta 1962 lähtien.

Lue lisää

Katso kaikki