Daikin aloittaa kylmäaineiden ja lämpöpumppujen kierrätyksen

Lämpöpumppuvalmistaja Daikin aloittaa sekä käytettyjen lämpöpumppujen että kylmäaineiden kierrätyksen.

Vanhoihin lämpöpumppuihin verrattuna uudet laitteet säästävät enemmän energiaa ja toimivat tehokkaammin hyvin matalissa lämpötiloissa. Mika Patjas ja Antero Tomson asentavat uutta ilmalämpöpumppua. Kuva: Mauri Ratilainen.

Käytettyjä laitteita otetaan kierrätettäväksi niiden merkistä riippumatta. Kylmäaineet regeneroidaan uudelleen käytettäviksi ja vanhat lämpöpumput palaavat kiertoon metalliteollisuuden raaka-aineina, kerrotaan Daikin Finlandin tiedotteessa.

– Erityisen tärkeää on kylmäaineiden talteenotto vanhoista ja vuotavista laitteista. Vanhemmissa lämpöpumpuissa käytettävät kylmäaineet voivat olla myrkyllisiä ja jos niitä pääsee ympäristöön, on ilmastoa lämmittävä vaikutus merkittävästi suurempi kuin uusissa kylmäaineissa, sanoo Daikin Finlandin toimitusjohtaja Mikko Ropponen tiedotteessa.  

Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan vuosittain 5–15 prosenttia kylmäaineista vuotaa ympäristöön. Huomattava osa tällä hetkellä lämpöpumpuissa käytössä olevista vanhoista kylmäaineista on korkeahkon ilmaston lämpeämispotentiaalin kaasuja, jotka ilmakehään päästessään voimistavat kasvihuoneilmiötä. Lisäksi joistakin kylmäaineista voi niiden hajotessa syntyä myrkyllisiä fluorattuja PFAS-yhdisteitä. 

– Kylmäaineen toistuva lisääminen vuotavaan lämpöpumppuun ei ole oikea ratkaisu, vaan laite on korjattava tai vaihdettava uuteen ja ympäristöystävällisempään. Vanhoihin laitteisiin verrattuna uudet lämpöpumput myös säästävät enemmän energiaa ja toimivat tehokkaammin hyvin matalissa lämpötiloissa, Ropponen korostaa tiedotteessa.

Uudelleenkäyttö vähentää raaka-aineiden tuotantotarvetta

Kylmäaineiden kierrätys uudelleen käytettäväksi luonnollisestikin vähentää uusien kylmäaineiden tarvetta. Uudelleenkäyttö pienentää myös kustannuksia, sillä regeneroitu kylmäaine voi olla noin 20 prosenttia uutta edullisempaa. 

Daikin haluaa edistää kiertotaloutta ja pienentää hiilijalanjälkeään, mutta ei saa kierrätyksestä suoraa taloudellista hyötyä.  

– Haluamme nopeuttaa siirtymää yhä ympäristöystävällisempien kylmäaineiden ja energiatehokkaampien laitteiden käyttöön, mutta kaikissa vanhoissa laitteissa ei voi käyttää uusia kylmäaineita eikä kaikkia vanhoja lämpöpumppuja ole mahdollista tai järkevää uusia heti. Kylmäaineiden kierrätyksellä mahdollistetaan toimivien lämpöpumppujen huolto ja kunnossapito niiden järkevän käyttöiän loppuun saakka‚ Ropponen sanoo tiedotteessa.

Jälleenmyyjät huolehtivat keräyksen toteutumisesta

Käytännössä kierrätyksestä vastaavat Daikinin jälleenmyyjät eri puolilla Suomea. Kaikilla valtuutetuilla asennusliikkeillä on kylmäaineiden käsittelyyn ja laitteiden asennukseen ja huoltoon oikeuttava pätevyys, ja he ottavat aina ensin vanhojen laitteiden kylmäaineet talteen. Käytöstä poistetut, kylmäaineista tyhjennetyt laitteet puolestaan toimitetaan edelleen käsiteltäväksi ja lopulta käytettäväksi metalliteollisuuden raaka-aineina. 

Vanhat kylmäaineet kootaan keräyssäiliöihin ja toimitetaan edelleen alan asiantuntijayritykselle Eco Scandicille, joka puhdistaa kylmäaineet uudelleen käytettäväksi.

– Meillä vanha kylmäaine regeneroidaan eli kierrätetään uudenveroiseksi. Kylmäaineen koostumus ja laatu varmistetaan kaasukromatografilla, Georg Bitarichvili Eco Scandic Oy:stä kertoo tiedotteessa.

Otsonikerrosta tuhoavia kaasuja sisältävät jätekylmäaineet toimitetaan suoraan tuhottavaksi. Suomessa käsittelyyn on ympäristölupa Eco Scandicin lisäksi ja Fortum Waste Solutions Oy:llä.

Vanhat lämpöpumput uusiksi raaka-aineiksi

Vanhat lämpöpumput sisältävät muun muassa muovia, terästä, alumiinia, kuparia, messinkiä ja erilaisia elektroniikkaosia. Niiden kierrättämisestä ja jalostamisesta uudelleen käyttökelpoiseen muotoon vastaa Stena Recycling. Käytöstä poistetut lämpöpumput kerätään Stenan Recyclingin toimipisteissä eri puolilta Suomea. Kierrätyskelvottomat jakeet hyödynnetään energiantuotannossa. 

Lue lisää

Katso kaikki