Led-valaistus osana energiatehokkuutta
Jo yhden kaupungin perusteella voi todeta, että säästöpotentiaalia löytyy!
Tehokasta energiankäyttöä voidaan katsoa niin yksityisen ihmisen, yhteisön, kunnan, kaupungin tai yrityksen kantilta. Omassa työssäni energiatehokkuutta tulee silmäiltyä lähinnä ulkovalaistuksen kannalta.
Kunnissa katuvalaistus näyttelee merkittävää osaa päivittäisessä energiankulutuksessa. Katuvalaistusta pidetään itsestäänselvyytenä ja tuskin monikaan tulee ajatelleeksi, kuinka paljon energiaa ja rahaa katuvalaistukseen käytetään.
Huomio kiinnittyy pääsääntöisesti pimeisiin valaisimiin, jotka närkästyttävät kadulla kulkijaa. Leikkisästi voidaan ajatella, että pimeän lampun energiatehokkuus on huippuluokkaa, sillä sehän ei kuluta energiaa lainkaan. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole rakentaa valaistusta, jota pidetään pois päältä. Rakennettavan ja ylläpidettävän valaistuksen tulisi olla mahdollisimman energiatehokasta huomioiden lisäarvon, jonka valaistus käyttäjälleen tuottaa.
Hyvän ja hyvin toteutetun valaistuksen on todettu vähentävän pimeän ajan onnettomuuksia ja ilkivaltaa. Valaistus tuo meille turvallisuuden tuntua kulkiessa.
Suomessa arvioidaan olevan yli miljoona tie- ja katuvalaisinta. Valaisimien keskimääräistä tehoa tai tehonkulutusta en lähde arvuuttelemaan, mutta iso osa valaisimista on edelleen vanhentuneen tekniikan purkauslamppuvalaisimia, joko elohopeahöyrylampulla tai suurpainenatriumlampulla varustettuja.
Nämä valaisimet kadun kulkija tunnistaa helposti elohopeahöyrylampun näyttämästä ”valkoisesta” valosta, joka ei juuri tien pinnassa näy, mutta ylhäällä valaisimessa jotain kuitenkin hehkuu. Suurpainenatriumlamppu on monelle tutumpi oranssisävyinen valo. Purkauslampuille yhteistä on se, että iso osa lampun tuottamasta valosta heijastuu valaistavan kohteen lisäksi ympäristöön hajavaloksi. Osa käytetystä energiasta siis karkaa ”harakoille”.
Mitä led-valaisimilla voidaankaan saada aikaan? Led-valaisimen käyttämä teho on noin kolmasosan siitä, mitä perinteisen purkauslamppuvalaisimen. Led-valaisimella valo saadaan kohdennettua sinne, minne valo todella halutaan, eli useimmiten maahan tuomaan näkyvyyttä tien tai alueen käyttäjälle.
Otettaessa huomioon led-valaisimien tuntikohtainen tehonsäätömahdollisuus päästään vielä suurempiin säästöihin. Oulun kaupunki on yksi led-valaisinvaihtojen edelläkävijöistä. Kaupungin 41 000 valopisteestä led-valaisimiksi on vaihdettu noin 20 000 kappaletta. Näiden osalta vuosittainen säästö energiankulutuksessa on yli 9 GWh, mikä tarkoittaa yli miljoonaa euroa. Jo tarkastelemalla yhtä kaupunkia, voidaan todeta, että säästöpotentiaalia ulkovalaistuksesta löytyy!
Työkseen valaistuksen parissa toimivana tulee usein kiinnitettyä huomiota myös kiinteistöjen ja yleisten alueiden valaistukseen. Usein valaisimia on paljon, ja ne ovat vanhoja ja huonokuntoisia. Nykyaikaisella valaistuksella niin taloyhtiöiden pihoista, pysäköintialueista ja kiinteistöjen yleisistä tiloista voitaisiin saada viihtyisämpiä, turvallisempia ja näyttävämpiä.
Myös ylimääräiset häiriötilanteet siirtyisivät pihoilta pois. Piha-alueiden valaistusta mietittäessä on syytä kiinnittää huomiota oikeaan suunnitteluun, tuotevalintoihin ja toteutukseen. Valaisin, joka valaisee väärää kulkureittiä, on huonosti sijoitettu, tai ei valaise halutulla tavalla, on hyötyarvoltaan lähellä nollaa.
Kirjoittaja: Veli-Pekka Lehtikangas, Yksikön päällikkö / Oulun Energia Urakointi Oy
Lue lisää: Valtavat säästöt järkevillä valaistusuudistuksilla