Älyä ja tietoturvaa

Olisipa lokoisaa, jos robotti saisi wifin kautta tiedon hiekkalaatikolla käyneestä kissastamme ja siivoaisi hiekat laatikon ympäriltä.

Ai että. Olisipa lokoisaa, jos robotti saisi wifin kautta tiedon hiekkalaatikolla käyneestä kissastamme ja siivoaisi hiekat laatikon ympäriltä. Sellainen on nimittäin mahdollista Janne Hurmeen ystävän älykodissa. Imurirobotti tuo Hurmeelle myös tervetuliaisoluen ovensuuhun, kun hän vierailee ystävänsä talossa.

Hurme itse on automaatioinsinööri ja rakennuttaa Naantalin Asuntomessuille perheelleen taloa, joka ei älyratkaisuissaan ystävän kodille kalpene. Hurmeen perheen talossa KNX-taloautomaatiojärjestelmään on yhdistetty kaikki mahdollinen valaistuksesta porealtaaseen. Ja kyllä, robotti siivoaa Hurmeenkin kotona. Sitä en huomannut haastattelussa kysyä, tarjoileeko se tervetuliaisoluita. 

Voit lukea Hurmeen älykodista Talotekniikka-lehden 5/2022 älyrakentamista käsittelevästä teemaosiosta. Teemaosiossa yliopistonlehtori Pekka Forsman kirjoittaa myös liikkuvista roboteista, julkisten rakennusten palvelutehtävien automatisoinnissa. Tällä hetkellä niiden potentiaalia voidaan hyödyntää erityisesti käytävien ja muiden avonaisten tilojen lattiapintojen puhdistuksessa.

Teemaosiomme ”Viisi vastausta älyrakentamiseen” -jutussa asiantuntijat kertovat, miten he ymmärtävät älykkään rakennuksen – ja mitä älykäs rakennus rakentajalle ja rakennuksen käyttäjälle merkitsee. Löydät teemaosiostamme myös jutut Kiia Einolan älytoimistosovelluksia käsittelevästä diplomityöstä ja kaupunkikeskus Lippulaivan älykkäästä energiaverkosta. Sekä tietysti kyberturvallisuudesta. Suomestakin löytyy jo taloyhtiöihin kohdistuneita kyberhyökkäyksiä, kertoo juttumme haastateltava Eino Rantala

Kesäkuun lehden myötä toivotan sinulle hyvää kesää. Painettu lehtemme jää kesätauolle ja palaa syyskuussa suunnitteluaiheisella numerolla. Kesän jälkeen lehtiä ilmestyy tänä vuonna vielä neljä. Suunnittelun lisäksi teemoina ovat energia, vesi ja viemäri sekä turvallisuus. 

Digikanavamme jäävät lomalle juhannuksena ja päivittyvät taas elokuussa. Uudistuneet nettisivumme muuten avautuivat juuri. Mitä tykkäät?

Piritta Porthan
Päätoimittaja, Talotekniikka-lehti

Lue lisää

Katso kaikki