Älykäs mikroverkko optimoi Espoon Lippulaivan järjestelmiä, olosuhteita ja energiavirtoja

Kiinteistössä on suuri 1,5 MWh:n sähköakku. Sähköakun avulla Lippulaiva voi osallistua energiamarkkinoilla sähköverkon toiminnan ja kulutuspiikkien tasapainottamiseen. Kuva: Sampsa Heilä

Espoon uudessa Lippulaivassa älykäs, oppiva ja ennakoiva mikroverkko auttaa kahdeksan miljoonan vuosikävijän kaupunkikeskuksen energianhallinnan automatisoinnissa ja optimoi energian käyttöä. Digitalisaatio optimoi joka hetki myös eri energiamuotojen tuotantoa, ostamista, myyntiä ja varastointia kiinteistön lisäksi alueellisten ja valtakunnallisten energiaverkkojen tasolla.

Maaliskuun lopussa avattu Espoon uusi Lippulaiva pääsee täyteen kukoistukseensa voimakkaasti kasvavan Suur-Espoonlahden aluekeskuksena, kun Länsimetron toinen vaihe avataan liikenteelle arviolta ensi vuonna. 150 000 m2:n kaupunkikeskukseen rakennetaan liiketilojen lisäksi kahdeksan asuinkerrostaloa, ja sen yhteyteen sijoittuu myös Espoonlahden metroasema ja bussiterminaali. Kerrostaloista kuusi on jo rakenteilla ja ensimmäinen valmistuu kesän aikana.

***

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 5/2022 jutusta. Lehti ilmestyy 22.6. Klikkaa näköislehteen TÄSTÄ

Lue lisää

Katso kaikki