Talotekniikan etäohjaus altistaa kiinteistöt kyberhyökkäyksille – Viisas varautuu ajoissa

”Suomessakin on jo yksittäisiä tapauksia taloyhtiöihin kohdistuneista kyberhyökkäyksistä”, sanoo tietokirjailija ja rakennusneuvos Eino Rantala. Kuva: Myyrfoto

Taloteknisten järjestelmien etäohjaus altistaa kiinteistöt kybervaikuttamiselle. Rakennusautomaatioverkkoon tiensä löytänyt kyberhyökkääjä voi esimerkiksi katkaista talon lämmityksen tai avata ovien lukituksen. Uhkiin voidaan varautua sekä talotekniikan suunnittelussa että rakennusten käytössä. 

Kiinteistön talotekniikkaan kohdistuvien kyberuhkien keskiössä on rakennusautomaatio, jonka järjestelmiä ohjataan yhä enenevässä määrin etäyhteyksien ja pilvipalvelualustojen kautta. Vahingontekijä voi saada pahoja aikaan, jos hän pääsee käsiksi kiinteistön taloteknisiin järjestelmiin ja niiden ohjaukseen. Digitalisaation myötä myös asuinkiinteistöihin voi kohdistua kyberuhkia sekä sisältä että ulkoa. 

– Kybervaikuttajien kirjo on laaja lähtien yksittäisestä harrastelijasta ja rikollisesta aina vihamielisen valtion vaikuttamistoimiin, sanoo tietokirjailija, rakennusneuvos Eino Rantala, joka on Kyberturvallisuus asuinkiinteistöissä -julkaisun (RIL 274-2021) päätoimittaja. 

***

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 5/2022 jutusta. Lehti ilmestyy 22.6. Klikkaa näköislehteen TÄSTÄ

Lue lisää

Katso kaikki