BIM Tekla Awards 2019 -kilpailun voitto Pasilan Triplalle

Pasilan Tripla on valittu Suomen ja Baltian maiden Tekla BIM Awards 2019 -kilpailun voittajaksi.

Pasilan Tripla on valittu Suomen ja Baltian maiden Tekla BIM Awards 2019 -kilpailun voittajaksi.

Ramirent on ollut mukana tässä valtavassa hankkeessa, jossa tietomallinnusta on hyödynnetty poikkeuksellisen laajasti.

Kilpailuun projektin ilmoittivat rakennuttaja/tilaaja ja pääurakoitsija YIT Oyj, pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastannut Arkkitehdit Soini & Horto Oy, rakenne-, geo- ja sähkösuunnittelusta vastannut Ramboll Finland Oy, LVI-, rakennusautomaatio- sekä sprinklersuunnittelusta vastannut Granlund Oy, tietomallikoordinaattori Gravicon Oy sekä 3D-aluesuunnittelusta ja logistiikasta vastannut Ramirent Finland Oy.

Ramirent Finland Oy, 3D-aluemalli

Ramirent Finland Oy on ollut mukana Triplan rakentamisprojektissa alusta lähtien. Ramirent valittiin konevuokrauskumppaniksi sekä työmaan logistiikkaurakoitsijaksi. Vuonna 2016 tuli projektiin mukaan myös suunnittelupuoli.

Ramirentin suunnittelija Juuli Sildin vastuulla on ollut projektin 3D-aluesuunnitelma, aluesuunnitelmaan tulevat vaiheet, kerroskartat ja poistumistiekartat. Kaikkia suunnitelmia tehdään aina yhteistyössä YIT:n ja urakoitsijoiden kanssa.

Käytön ja jakelun kannalta on ollut tärkeää, että Triplan aluesuunnitelma on helposti saatavilla pilvipalvelun kautta kaikille sitä tarvitseville. Aluesuunnitelma jaetaan joka viikko työnjohdolle, urakoitsijoille ja muille tärkeille sidosryhmille, ja sitä käytetään myös työmaan perehdytyksissä.

Alueen havainnollistaminen on uusille työntekijöille paljon helpompaa visuaalisen 3D-mallin avulla verrattuna 2D-malliin. Aluemallia on hyödynnetty myös esim. esittelyvideoiden ja erilaisten tasokuvien tekemisessä.

Eri työvaiheiden suunnittelussa aluesuunnitelma on ratkaisevassa roolissa. Muutosten suunnittelu on helpompaa, kun nähtävillä on ajantasainen ja mittakaavassa oleva visuaalinen tilanne.

Aluemallia voi tarkastella luonnollisesti myös virtuaalisessa todellisuudessa. VR-lasien avulla päästään helposti keskelle virtuaalista työmaata tutkimaan alueita ja suunnittelemaan tulevia tilanteita.

Aluemallia hyödynnetään työmaalla yleisten alueiden, logistiikan ja työvaiheiden hallinnassa. Myös asiakas on ollut tyytyväinen tulokseen:

”Triplan työmaalla 3D-aluesuunnitelman avulla on sovitettu yhteen eri lohkojen päällekkäisiä työvaiheita ja yhteisten alueiden käyttöä. Suurin hyöty on koko ajan vaihtuvan työmaatilanteen havainnollistaminen viikkopalavereissa ja työmaaperehdytyksissä. Jatkuvasti ajantasainen 3D-aluesuunnitelma parantaa työturvallisuutta ja logistiikan sujumista. 3D-aluesuunnitelman avulla eri työmaatilanteiden ja työmaatekniikan vaikutukset muihin työnaikaisiin suunnitelmiin (torninosturit – rakenteet – palo- ja pelastus jne.) on helpompi esittää ja huomioida.”

                                    Triplan työmaalla Pasilassa, YIT Auvo Takkinen, projekti-insinööri

Ramirent on panostanut viime vuosien aikana merkittävästi digitaalisiin työkaluihin ja suunnittelupuoli on kehittynyt valtavasti. Mallinnukset ovatkin Ramirentillä osa jokapäiväistä suunnittelutyötä.

Tavoitteenamme on parantaa omaa toimintaa ja sitä kautta palvella asiakasta paremmin. 3D-maailman hyödyt ovat ilmiselvät – ei ainoastaan visuaalisuus vaan myös turvallisuus, aikataulut, kustannukset ja laatu pysyvät paremmin hallinnassa.

Aikataulutuksien osalta kehitetään myös 4D- ja kustannuksien osalta 5D-toimintaa. Uskomme, että nämä ovat niitä työkaluja, joiden avulla työmaiden hukkaa saadaan vähennettyä ja turvallisuutta parannettua.

 

Lue myös: Pasilaan nousee jättimäinen Tripla – katso videot ja kuvat!

Lue lisää

Katso kaikki