Bauerilla vältettiin ennenaikainen putkiremontti Klaukkalassa

Raoul Gomesin keittiön vesiputken vuoto kasteli ja turvotti kaapinovet. Kodin kalkkipitoinen vesi myös värjäsi kattilanpohjan valkoiseksi ja tukki suihkusuuttimen. Haasteet ratkesivat Bauerin vedenkäsittelylaitteella.

Muutama vuosi sitten Raoul Gomes palasi kesämökiltään kotiinsa Klaukkalaan ja hämmästyi: keittiön pöydällä oli lammikko vettä. Gomes tutki katon kuparista vesiputkea ja löysi siitä pistemäisen reiän.

– Reiän vesisuihku oli hyvin pieni. Tihkuvuodosta ei kuulunut ääntä eikä se tuntunut sormeen. Mutta kun laitoin astian vuotokohdan alle, siihen alkoi kertyä vettä. Vuoto oli jo kastellut ja turvottanut keittiön lastulevykaapit niin etteivät ne enää menneet kiinni, Gomes kertoo.

Gomes asuu kolmen huoneiston rivitalossa, ja myös naapurit havaitsivat pistereikiä kotiensa putkissa. Vuonna 2012 pistereikiä löytyi yhtiöstä kaksi, ja kolmas ilmestyi vuonna 2016. Putkiin kertynyt sakka oli syövyttänyt pistereiät, ja sakka tukki myös Gomesin kodin WC:n vedentuloputken. WC-istuimen säiliöön ei tullut enää vettä.

Klaukkalan kalkkipitoinen vesi aiheutti myös päänvaivaa. Kalkkia näkyi Gomesin kahvinkeittimessä ja vesikattilan pohjassa. Kun Gomes puhdisti kahvinkeitintään vedellä ja etikalla, seos valui kalkista valkoisena kannuun. Kalkki tukki myös suihkun suuttimen ja sai suihkuveden tuntumaan iholla terävältä.

Bauer avuksi ongelmiin

Yhtiön asukkaat pohtivat ratkaisua vesiongelmiin. Gomesin naapuri ehdotti ensin jonkinlaista kemikaalia, mutta se ei houkutellut Gomesia ympäristöasioiden takia. Hän oli nähnyt lehdessä Bauerin vedenkäsittelylaitteen mainoksia sekä haastatteluja laitteen tyytyväisiltä käyttäjiltä.

– Luin, että Bauer toimii ilman kemikaaleja, siihen ei tarvitse lisätä mitään eikä se vaadi erityistä seurantaa tai huoltoa. Pyysimme tarjouksen, ja laite asennettiin vuonna 2016, Gomes kertoo.

Bauerin vedenkäsittelylaite poistaa putkistosta sakkaa ja ehkäisee sitä kautta pistesyöpymiä. Mitä enemmän vettä käytetään, sitä nopeammin käsitelty vesi liottaa sakkaa putkistosta. Sakka poistuu vähitellen veden mukana ulos mikroskooppisen pieninä hiukkasina.

– Kun putkiin kertyy sakkaa, se tukkii putket ja voi syövyttää putkea. Kupariputkeen ilmestyvä kohouma tai vihreä väri ovat varoitusmerkkejä siitä, että putkeen tulee jossain vaiheessa reikä, Gomes sanoo.

– Pistesyöpymät kehittyvät putkissa sakkakerrostumien alla, Tero Haapanen Bauerilta jatkaa. – Putkimateriaalista riippumatta putkiin saattaa kertyä sakkaa niin paljon, että putkessa voi olla vain sukkapuikon paksuinen reikä. Tai ne menevät kokonaan tukkoon. Silloin putkiston virtaama on jo olennaisesti huonontunut, mikä vaikuttaa myös lämpimän käyttöveden lämpötilan vaihteluihin. Kupariputkiin ei välttämättä kerry samalla tavalla sakkaa. Mutta jos sakkaa on, syöpymät pääsevät kehittymään mahdollisten kerrostumien alta. Silloin putken kuparioksidikerros rikkoutuu, mistä seuraa pääsääntöisesti pistemäisiä vuotoja.

Suomessa on asennettu tuhansia Bauer-laitteita. Laitteella voidaan ehkäistä sakka- ja syöpymisongelmia kaikissa putkimateriaaleissa, joissa vesi virtaa esimerkiksi käyttövedessä ja vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä. Laite on avuksi sakkakertymien ja pistesyöpymien lisäksi muun muassa painevaihteluissa sekä tilanteissa, joissa putkistosta ei tule lämmintä vettä.

– Sakka toimii myös eristeenä, mikä nostaa lämmitystehon tarvetta ja kustannuksia. Energiansäästössä onkin Bauerin avulla usein voitu palata takaisin kohteen alkuperäisiin arvoihin ja säätöihin, Haapanen kertoo.

Suosittu leasing

Bauerin hankinnassa monet valitsevat leasing-rahoituksen. Gomesin taloyhtiössä Bauer ostettiin 36 kuukauden leasingillä.

– Maksoimme leasingiä pääomavastikkeessa noin 60 euroa kuukaudessa huoneistoa kohden. Laitteen hinta oli koko taloyhtiölle yhteensä 6360 euroa, johon tuli leasingistä 840 euroa päälle. Se ei ollut kovin kallista saatuun hyötyyn nähden, sanoo Gomes.

Haapanen muistuttaa, että Bauerin laite maksaa itsensä takaisin varsin nopeasti energia-, korjaus- ja huoltokustannuksissa syntyvien säästöjen kautta. Säästöt siitä, ettei tarvitse korjata putkistoa tai vesikalusteita ja kuivatella vuodoista aiheutuneita vahinkoja ovat moninkertaisesti laitteen hankintahintaa suurempia.

– Säästöjä tulee myös, kun vesi virtaa putkistossa vapaasti eikä sakkaa synny. Puhumattakaan ennenaikaisen putkiremontin kustannuksista. Lisäksi on asioita, jotka eivät ole rahalla mitattavissa, kuten asumisviihtyvyys ja ongelmista aiheutuvat inhimilliset kärsimykset, kuten putkistosta lähtevät äänet, Haapanen sanoo.

Hyvästi välittömät putkiremonttihuolet

Kolme kuukautta Bauerin laitteiden asentamisen jälkeen kalkin jääminen kiinni alkoi vähentyä Gomesin vesikattilan pohjalla. Puolen vuoden kohdalla kattila kiilsi jo kirkkaana. Bauerin laitteet eivät poista vedestä kalkkia, mutta käsitelty vedessä oleva kalkki ei enää tartu pintoihin kiinni.

Bauerin myötä vesi alkoi myös virrata putkissa aiempaa äänettömämmin, eikä seinän läpi enää kuulunut, kun naapurin WC-vesisäiliö täyttyi. Suihkussa vesi virtasi pehmeänä eikä suihkusuuttimen reikiä tarvinnut aiempaan tapaan neulata auki. Ne pysyivät puhtaina.

Gomes naapureineen hankki Bauerin laitteet putkiin, jotka oli asennettu yhtiöön vuonna 1999. Välissä ehti kulua seitsemäntoista vuotta ennen Bauer-laitteen asentamista.

– Vahinkoa ehti tapahtua seitsemäntoista vuoden ajan, joten pistevuotoja voi tulla vieläkin. Mutta nyt tiedämme, että pistevuotojen riskit vähenevät. Jossain vaiheessa syöpymiä ei mahdollisesti tule enää lainkaan, Gomes sanoo.

Yhtiössä onkin huokaistu helpotuksesta. Isoa putkiremonttia ei tarvitse enää pelätä, ja putket toimivat niin kuin suunnittelija on alun perin ne suunnitellut toimimaan.

– Koko putkilinjaston uusiminen maksaisi varmaan ainakin 10 000–15 000 euroa huoneistoa kohden tai enemmänkin. Nyt se huoli on ohi, toteaa Gomes ja suosittelee Bauerin laitteita kaikille taloyhtiöille.

https://bauer-wt.com/fi/

Lue lisää

Katso kaikki