Asuintaloihin kehitetään nopeita ja kustannustehokkaita energiakorjauksia – Pilottikohteita viidessä EU-maassa

EU-hanke Surefit etsii asuinrakennuksiin energiakorjausratkaisuja, jotka vähentävät päästöjä 60 prosentilla ja maksavat itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa. Eri maiden ratkaisut vaihtelevat aurinkoavusteisesta ilmalämpöpumpusta ja matalasta maalämpökaivosta aina hybridiaurinkopaneeleihin ja erikoismuotoiltuihin sälekaihtimiin.

Teksti: Marjukka Puolakka

EU:ssa rakennusten osuus kokonaisenergiankulutuksesta on 40 prosenttia ja hiilidioksidipäästöistä 36 prosenttia. Samaan aikaan rakennusten korjausvelka on suuri. Reilu kolmannes EU-alueen rakennuksista on yli 50-vuotiaita ja vain 0,4–1,2 prosenttia rakennuskannasta peruskorjataan vuosittain.

Surefit-hankkeessa tutkitaan rakennusten kustannustehokkaiden energiakorjausten vaikutuksia sisäilmaan ja energiankulutukseen. Nelivuotista (2020–2024) hanketta koordinoi Suomessa Aalto-yliopisto.

– Energiakorjausratkaisuja pilotoidaan Suomessa, Englannissa, Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa. Kohteet edustavat kussakin maassa tyypillistä asuinrakennuskantaa, jossa on paljon potentiaalia energiatehokkuuden parantamiseen, sanoo tutkijatohtori Janne Hirvonen Aalto-yliopistosta.


—————————–
Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 3/2022 jutusta. Klikkaa näköislehteen tästä

Lue lisää

Katso kaikki