Alkavien rakennushankkeiden euromääräinen arvo nousussa

Rakentaminen on kuluvan vuoden toisella neljänneksellä euromääräisesti tarkasteluna korkeammalla tasolla kuin vastaavana aikana vuosi sitten.

Kuva: RPT Byggfakta Oy/Pixabay.

RPT Byggfaktan julkaiseman Rakennusalan trendit Q2/2023 -raportin mukaan kasvua vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna on 30 prosenttia, vaikka määrällisesti hankkeita on vähemmän kuin vuosi sitten, kerrotaan RPT Byggfaktan tiedotteessa.

RPT Byggfaktan tutkimuspäällikkö Hanna Jaktholm toteaa tiedotteessa, että asuntotuotannon notkahdus vaikuttaa voimakkaasti rakennushankkeiden aloitusten määrään. Asuntojen kysyntää ovat hidastaneet korkotason ja elinkustannusten nousu sekä talouden yleinen epävarmuus.

– Tilanne näyttää kuitenkin loppuvuodesta valoisammalta. Ennusteiden mukaan Suomen talous paranee, mikä tukee rakentamisen elpymistä. Niin sanottu ilmaisen rahan kasvukausi on ohi ja nyt haetaan uutta normaalitilannetta, Jaktholm arvioi tiedotteessa.

Rakennusalan trendit Q2 -raporttiin on päivitetty koko maan ja alueelliset ennustukset, rakentamisen trendit, yksityisen ja julkisen sekä uudis- ja korjausrakentamisen osuudet. Lisäksi mukana on TOP-listat suurimmista käynnissä olevista hankkeista sekä suurimmista hankkeissa mukana olevista rakennusalan toimijoista.

Nousua koko ensimmäisellä puoliskolla

Rakentamisen arvo on Rakennusalan trendit -raportin mukaan kuluvalla kvartaalilla 1,6 miljardia, jossa kasvua vuoden takaiseen on lähes kolmannes. Paljon esillä ollut asuntotuotannon kasvun hidastuminen ei ole rakentamisen koko kuva. 

– Yhteenvetona voidaan todeta, että rakentaminen ei ole todellakaan pysähtynyt, vaan isoja investointeja käynnistyy edelleen. Nyt jos koskaan on ensiarvoisen tärkeää tietää, mitä hankkeita on käynnistymässä, kuka rakentaa ja missä rakennetaan, Jaktholm sanoo tiedotteessa.

Mikäli kaikki ensimmäisen vuosipuoliskon 2023 suurimmat hankealoitukset toteutuvat, on luvassa 3,4 miljardin euron arvonnousu verrattuna vuoden 2022 tammi-kesäkuuhun.

Isoja sairaala- ja kouluhankkeita

Julkisella sektorilla on käynnistymässä runsaasti sairaala- ja kouluhankkeita. Näistä suurimpia ovat Laakson yhteissairaalan uudisrakennus ja peruskorjaus, Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskus Helsingissä sekä Vantaan ammattiopisto Varian Vehkalan uudisrakennus.

Yksityisen sektorin osuus kokonaisrakentamisen arvosta on lähes 60 prosenttia siitä huolimatta, että asuntokohteiden rakentaminen on vähentynyt. Yksi viime vuosina voimakkaasti kasvanut segmentti on energiarakentaminen.  

Alueellisesti tarkasteluna vuoden toisen neljänneksen kasvu painottuu pääkaupunkiseudulle, Etelä-Suomeen ja Lounais-Suomeen. Rakentamisen arvo laskee etenkin Itä-Suomessa.

Lue lisää

Katso kaikki