Älä säästä sisäilmasi laadusta

Pakkasten paukkuessa voi tuntua tärkeältä energiansäästön nimissä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon, mutta harkitsemattomasti tehtynä se voi aiheuttaa sisäilmaongelmia.

”Ilmanvaihdolla on tärkeä rooli paitsi epäpuhtauksien, myös kosteuden poistamisessa. Rakenteisiin tiivistyvä ja jäävä kosteus synnyttää mikrobikasvustoja ja muita terveyshaittojen aiheuttajia”, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa. ”Missään nimessä asukkaiden ei pidä itse tukkia korvausilmarakoja tai -venttiileitä.”

Suuressa osassa Suomen asuinrakennuksia ilmanvaihto perustuu koneelliseen poistoilmanvaihtoon. Myös vanhempia, painovoimaiseen ilmanvaihtoon perustuvia järjestelmiä on edelleen käytössä. Molemmissa järjestelmissä ilman vaihtuvuus huonetiloissa perustuu järjestelmän aikaansaamaan alipaineeseen, joka vetää sisätiloihin raikasta ulkoilmaa.

”Puhtaan ilman hallittua sisääntuloa varten järjestelmissä on tyypillisesti tehty ikkunan karmeihin ulkoilman saamiseksi raot. Uudemmissa tai useissa peruskorjatuissa rakennuksissa huoneiston ulkoseinään on asennettu erityinen korvausilmaventtiili. Oikein asennettuna näiden kautta saadaan huoneistoon raikasta ilmaa ilman häiritsevää vedon tunnetta.”

Omia toimia parempi vaihtoehto on ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Turhan suurella toimiva ilmanvaihto voidaan säätää tasolle, joka tarvitaan ihmisten ja rakennusten hyvinvoinnille.

”Järjestelmän säätö voidaan useimmiten tehdä suoraan olemassa oleviin laitteisiin. Tärkeintä on, että ilmanvaihtoon liittyvät muutokset tehdään suunnitelmallisesti ja oikealla ammattitaidolla.”

Jätä kommentti

*

*