AGAlla miljoonainvestointi kaasutehtaaseen

Teollisuuskaasuyhtiö AGA on saanut päätökseen Harjavallan tuotantolaitosten uudistusprojektin.

AGA on modernisoinut Harjavallan Suurteollisuuspuistossa sijaitsevat kaksi ilmakaasutehdastaan ja siirsi lisäksi ilmakaasutehtaan Hangosta Harjavaltaan. Myös alueella sijaitseva vedyntuotantolaitos on täysin uudistettu.

Laitosten toimintaa etäohjataan Saksasta ja Ruotsista käsin. Uudistuksen taustalla ovat AGAn aiemmin solmimat pitkäaikaiset yhteistyösopimukset Boliden Harjavalta Oy:n ja Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n kanssa. Investoinnin kokonaisarvo on noin 40 miljoonaa euroa.

Yhtiön ratkaisu hyödyntää kokonaisen ilmakaasutehtaan laitteisto Hangon Koverharissa sijainneesta, käyttämättä jääneestä tehtaasta, on koko maailmankin oloissa varsin poikkeuksellinen. Laitteiston uudelleenkäyttö on myös ekologinen ratkaisu.

AGAn Harjavallan tehdaspäällikön Harri Lindqvistin mukaan siirtämiseen haastetta toi erityisesti se, että työ suoritettiin Harjavallan ilmakaasujen tuotantoa keskeyttämättä.

”Vieressä oli käynnissä olevia laitoksia ja laitteistoja. Siirtäminen onnistui kuitenkin sataprosenttisesti”, Lindvist kertoo.

Vetylaitoksen osalta yksi merkittävimpiä uudistuksia on tuotannon raaka-aineen vaihtaminen teollisuusbensiinistä nesteytettyyn maakaasuun. Ympäristömyönteisyyden ja energiatehokkuuden ohella maakaasun käyttö on myös turvallisempaa.

Harjavallan ilmakaasutehtaat muodostavat Pohjoismaiden suurimman happea tuottavan yksikön. Harjavallassa tuotettu happi, typpi ja argon päätyvät valtaosin metallurgisen teollisuuden ja paperiteollisuuden prosesseihin. Etäohjauksen ohella paikalla on vuorokauden ympäri myös omaa henkilökuntaa varmistamassa laitosten käytettävyyttä.

AGAn liiketoimintapäällikkö Kosti Jylhän mukaan Harjavallan laitosten kaikkiaan noin viisi vuotta kestänyt kehittämishanke sopimuksineen on nyt valmis.

”Tämä on selkeä investointi tulevaisuuteen. Uusien laitosten tuotantokapasiteetti on entistä suurempi ja uudistuksien avulla voimme turvata yhteistyöyritystemme kaasuntoimitukset sopimustemme mukaisesti aina 2030-luvulle asti. Tuntuukin todella hienolta saada pitkä projekti maaliin”, Jylhä jatkaa.

Lue lisää

Katso kaikki