ABB:ltä uutta vesivoimateknologiaa

Satakuntalainen Paneliankosken Voima on viime joulukuusta lähtien tuottanut vesivoimaa ABB:n toimittamalla kestomagneettiteknologialla. Muun muassa paperikoneissa käytössä oleva teknologia tehostaa nyt ensimmäistä kertaa myös vesivoiman tuotantoa.
Ratkaisu paransi hyötysuhdetta ja käytettävyyttä. Vaikka vesimäärät vaihtelevat, pystytään eri olosuhteissa toimimaan optimaalisesti ja saamaan energia talteen parhaalla mahdollisella tavalla.
Paneliankosken vesivoimalaitoksen perinteinen käyttö korvattiin suoraan turpiinin akselille kytketyllä kestomagneettigeneraattorilla. Hidas, suoravetoinen kestomagneettigeneraattori yksinkertaistaa vesivoimalan mekaanisia ratkaisuja. Yksinkertaisemman rakenteen ansiosta huoltotyöt vähenivät ja käyttö- ja huoltokustannukset putosivat noin kolmannekseen.
Uusi automaatiojärjestelmä valvoo toimintaa ja säätää entistä tarkemmin muun muassa vesipinnan korkeutta. Kestomagneettigeneraattorin tuottama energia ohjataan sähköverkkoon taajuusmuuttajan kautta. Se yksinkertaistaa sähköjärjestelmää ja mahdollistaa turpiinin nopeuden säädön. Vesivoimaratkaisuissa taajuusmuuttaja korvaa perinteisen tahdistuksen sekä hoitaa generaattorisuojauksen ja loistehon kompensoinnin.
Lajissaan ensimmäinen kestomagneettiteknologiaan perustuva sovellus perustuu ABB:n suomalaiseen osaamiseen ja tuotantoon.

Lue lisää

Katso kaikki