ABB:ltä maailman tehokkain vedenalainen muuntaja

ABB:n Muuntajat-yksikkö on valmistanut maailman tehokkaimman vedenalaisen muuntajan. Se turvaa kaasuntuotannon jatkumisen Norjan rannikolla sijaitsevalla kaasukentällä, kun tuotanto on hiipumassa maailmanlaajuisesti. Matalissa vesissä sijaitsevat kaasu- ja öljylähteet on pian hyödynnetty ja on siirryttävä syvemmille vesille.
– Hiipuvien kaasu- ja öljykenttien tuotantoa kyetään jatkamaan asentamalla painetta lisääviä kompressoreita, joihin muuntajat syöttävät tehoa. Ilman näitä toimenpiteitä kaasuntuotanto kentällä loppuisi, sanoo tutkimusjohtaja Esa Virtanen ABB:n Muuntajat-yksiköstä Vaasasta.

Vastavalmistunut 15 MVA/50 kV/6,6 -muuntaja on kaikkien aikojen tehokkain vedenalainen muuntaja. Sitä tarvitaan Norjan rannikolla sijaitsevalla kaasukentällä 400 metrin syvyydessä. Toimitus sisältää myös lautalle sijoitettavan syöttömuuntajan, joka on käyttötaajuudeltaan suurin koskaan valmistettu muuntaja. Molemmat muuntajat on suunniteltu toimimaan 200 Hz:n käyttötaajuudella. ABB on maailman ainoa vedenalaisia muuntajia valmistava yhtiö.

www.abb.fi

Lue lisää

Katso kaikki