Mökki turvallisesti talviteloille

Kesän mökkeilykausi alkaa syksyn myötä päättyä. Kun mökille jää muutakin kuin muisto menneestä kesästä, on hyvä miettiä miten suojata se talven yli kutsumattomilta vierailta ja muilta ikäviltä yllätyksiltä.
– Suomalaiset ovat kesämökkikansaa. Mökeistä on tullut yhä kodinomaisempia myös varustelultaan, joten on yhä tärkeämpää huolehtia myös mökin suojaamisesta samalla tavalla kuin kodeissa, toteaa älykotiratkaisuja toimittavan Verisuren viestintävastaava Helena Tielinen.

Suomessa tehtiin yksinomaan vuonna 2013 lähes 1800 huvilamurtoa, joista valtaosa talviaikaan. Mökille ei pitäisikään jättää talveksi arvokasta, helposti rahaksi muutettavaa tavaraa kuten viihde-elektroniikkaa, moottorisahoja tai perämoottoreita. Paitsi varkaudet ja ilkivalta, myös kosteusvahingot ja tulipalot vaativat joka talvi veronsa huvilakannassa.

Tässä vinkit, kuinka laitat mökin talviteloille ja varmistat, ettei keväällä mökillä odota ikäviä yllätyksiä.

1. Suojaa hormi. Varmista, että piipun ilmanvaihtohormi on auki ja piipun päällä on ”hattu”. Näin hormiin ei pääse lunta, roskia eikä eläimiä. Hormi ei rapaudu eikä halkea ja keväällä vetokin on parempi kuin suojaamattomassa piipussa. Vaurioitunut hormi on paloturvallisuusriski, joten muista tarkistaa palovaroittimien toiminta keväällä. Tyhjät paristot ovat melko tavallinen syy palovaroittimen toimimattomuuteen tulipalon sattuessa.

2. Tyhjennä vedet putkista ja laitteista aina, vaikka jättäisitkin peruslämmön päälle. Jos mökki on talvikäytössä sulje käyttövesijärjestelmän pääsulku ja katkaise vesipumpun virta. Tuo pumput lämpimään tilaan. Myös vesikourut ja rännit kannattaa puhdistaa.

3. Säädä oikea peruslämpö. Sopiva peruslämpötila liikkuu 5 ja 15 asteen välillä, usein valitaan 10 astetta.

4. Valvo mökin kosteusarvoja. Mökin suhteellinen kosteus ei saisi nousta yli 80 prosenttiin. Lämmityskauden kylminä jaksoina jo muutaman asteen nosto ulkolämpötilaan nähden laskee suhteellista kosteutta esimerkiksi hirsirakenteisessa kesämökissä turvallisena pidettyyn 60–70 prosentin tasoon.

5. Suojaa arvotavara. Jos mökkiä ei käytetä talvelle, vie kaikki arvokas ja arvokkaan näköinen tavara mökiltä pois talven ajaksi. Jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät heti, ettei mökissä ole mitään varastettavaa. Sijoita mahdollisimman paljon tavaraa kaappeihin ja muualle näkymättömiin. Jos mökillä on peruslämpö ympäri vuoden hanki hälytyskeskuksen valvontaan liitetty murtohälytysjärjestelmä. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta.

Lue lisää

Katso kaikki