Helen investoi vihreään siirtymään – ”Ensimmäinen tämän mittakaavan lämpöpumppu koko maailmassa”
Kylmäaineena lämpöpumpun suljetussa kierrossa toimii hiilidioksidi.
Helen rakentaa yhtiön ennestään käytössä olevalle Helsingin Patolassa sijaitsevalle tuotantoalueelle ilma-vesilämpöpumppulaitoksen sekä kaksi yhteislämpöteholtaan 100 MW sähkökattilaa. Helenin vihreän siirtymän hankkeista vastaava Juhani Aaltonen kertoo, että investointi vie Heleniä lähemmäs hiilineutraaliustavoitetta.
– Saamme uutta, päästötöntä tuotantokapasiteettia. Uuteen teknologiaan pohjautuvan ilma-vesilämpöpumppulaitoksen valmistelevat työt aloitettiin viime syksynä. Suunnitelmien mukaan laitos valmistuu talvikaudella 2025–2026.
Lämmönlähteenään ulkoilmaa hyödyntävän laitoksen kaukolämmön tuotantokapasiteetti on 20–33 megawattia ilman lämpötilasta riippuen.
Kylmäaineena hiilidioksidi
Kylmäaineena lämpöpumpun suljetussa kierrossa toimii hiilidioksidi. Uuden teknologian etuna on se, että lämpöpumppua voidaan käyttää aina -20 asteen ulkolämpötilaan saakka.
– Tämä on ensimmäinen tämän mittakaavan lämpöpumppu koko maailmassa. Esimerkiksi Tanskassa on meriveden lämpöä hyödyntäviä pumppuja, mutta uuteen teknologiaan perustuva ratkaisumme hyödyntää ulkoilmaa.
Lämpöpumppu vähentää jopa 26 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa, ja sähkökattilat mukaan lukien laitoskokonaisuuden avulla saavutettava yhteenlaskettu hiilidioksidipäästöjen vähenemä on jopa 56 000 tonnia vuodessa.
– Se tarkoittaa noin 90 miljoonaa ajokilometriä polttomoottoriautolla.
Aaltonen kertoo, että ilmavesilämpöpumppu on myös nopea säätymään.
– Sitä voidaan säätää nopeasti silloin, kun tuuli- ja aurinkovoiman määrä vaihtelevat, eli lämpöpumpulla voidaan tasapainottaa tarjontaa.
Kivihiilen käyttö loppuu
Pääkaupunkiseudulla kivihiilen käyttö loppuu kokonaan tämän vuoden aikana. Helenin Salmisaaren kivihiililaitos käynnistettiin viime syksynä viimeisen kerran ja ajetaan alas huhtikuun 1. päivänä.
– Sen vuoksi investoimme nyt voimakkaasti vihreää siirtymää edistäviin laitoksiin. Meillä on tulossa myös Salmisaareen sähkökattiloita ja 14 megawatin ilmavesilämpöpumppulaitos. Lisäksi yksi Salmisaaren hiilikattiloista muunnetaan pellettikäyttöiseksi.
Myös Hanasaaressa ja Kruunuvuoressa uudistetaan vanhoja laitoksia.
– Hanasaareen rakennetaan kaksi suurta lämpövarastoa. Niiden avulla saamme lisää kulutusjoustoelementtejä. Lämpöä varastoidaan veteen ja sen avulla voidaan 100 megawatin teholla purkaa ja ladata lämpöä. Lisäksi viereen rakennetaan sähkökattiloita. Kruununvuoressa vanha öljyluola otettiin meriveden varastointikäyttöön. Talvella siitä tehdään lämpöpumpulla lämpöä, Aaltonen kertoo.
Vihreän siirtymän investointien ansiosta kaukolämmön hintaa on myös pystytty laskemaan.
– Vaikutukset näkyvät asiakkaalle asti. Kaukolämmön hyviä puolia ovat joustavuus ja mahdollisuus siihen, että asiakkaat saavat meidän tekemät investoinnit käyttöön ketterästi.
Uutta teknologiaa hyödyntävälle ilma-vesilämpöpumpulle on myönnetty TEM:n energiatukea.