Putkeen meni ja mestaruus tuli – Putkiasennuksen suomenmestarin vahvuuksia ovat tarkkuus ja taivutukset

Alajärveläinen Matias Keski-Sikkilä nousi putkiasennuksen suomenmestariksi ammattiin opiskelevien Taitaja 2024 -finaalissa. Hän uskoo, että voitto on valttia työnhaussa valmistumisen jälkeen.

Keski-Sikkilä arvioi, että finaalityö vastasi laajuudeltaan näyttöä. Koulun harjoitukset eivät näin isoja ole.Kolmen päivän urakka alkoi käyttövesijärjestelmän asennuksella. Kuva: Sedu

Parempi kurvi kuin katkaisu, sillä jokainen osa maksaa. Se oli yksi Matias Keski-Sikkilän periaatteista, joilla ropisi ratkaisevia pisteitä finaalityömaalla Kuopiossa toukokuussa. Arvosteluun vaikutti muun muassa materiaalien käytön taloudellisuus. Keski-Sikkilä ei arkaillut valita taivuttamista käyttövesijärjestelmän asennustehtävässä, vaikka kupariputkeen tuli mutka poikineen.

Jos on nopea taivuttamaan, siinä säästää osien lisäksi aikaakin.

Viemäriputken väistönkin hän päätti tehdä kokonaan taivuttamalla, kolmella perättäisellä taivutuksella.

– Jos on nopea taivuttamaan, siinä säästää osien lisäksi aikaakin. Onhan siinä toki riski, että vahingossa taivuttaa väärästä kohtaa tai väärään suuntaan. Sekin on tullut koettua. Toistot ovat olleet paras opettaja, Keski-Sikkilä sanoo.

Hän opiskelee kolmatta vuotta Seinäjoen Koulutuskuntayhtymä Sedun Lapuan toimipisteessä.

Varasijalta finaaliin

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaitokilpailu opiskelijoille. Keski-Sikkilä innostui ilmoittautumaan kisaan kaverinsa kanssa, kun opettaja kyseli luokassa asiasta kiinnostuneita.

– Kunhan ei viimeiseksi jää, oli nuoren miehen maltillinen tavoite siinä vaiheessa.

Semifinaalissa hän jäi täpärästi ilman finaalipaikkaa.

– Neljä päivää ennen finaalia sain tiedon, että pääsen varasijalta mukaan. Tuli kiire opiskella edellisvuosien finaalitehtäviä.Hyvänä apuna oli opettaja Janne Lahdensuo.

– Opettajan kanssa käytiin läpi, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Sain häneltä paljon pikkutietoa, joka kerrytti pisteitä. Erityisesti hän painotti, että mittatarkkuudesta kannattaa ottaa pisteet kotiin. 

Keski-Sikkilä on oppinut taivuttamisessa nopeaksi ja tarkaksi. Toistot ovat tehneet tehtävänsä. ”Kun tarpeeksi monta kertaa taivuttaa, niin se alkaa sujua”, hän sanoo. Kuva: Sedu



Kolmen päivän työputki

Finaali oli kolmen päivän tulikoe, jossa asennettiin lvi-kokonaisuus lämpöpumpun ympärille. Ensimmäisenä päivänä asennettiin käyttövesijärjestelmä vesimittarilta kalusteille; toisena päivänä lämmitysjärjestelmä lämpöpumpulta pattereille ja lattialämmitykselle sekä lämmönkeruuputkisto. Molempina päivinä aikaa annettiin tasan seitsemän tuntia.Viimeisen päivän kolmen tunnin rupeama sisälsi vesikalusteiden ja viemäröinnin asennuksen ja viimeistelyn. 

– Jokainen aamu alkoi siitä, että tuomarit esittelivät tehtävän ja jakoivat piirustukset sekä erikoisempien osien käyttöohjeet. Tutkin aina aluksi, onko suunnitelmassa jotain itselleni vaikeaa ja vierasta. Sitten oli vain ryhdyttävä tekemään.

Toistot ovat olleet paras opettaja.

Piirustusten lisäksi käytössä oli suunnitelmien 3D-mallinnus. Se oli Keski-Sikkilän mukaan mainio työkalu ja iso apu putkien etäisyyksien hahmottamisessa.Aikataulua hän kuvaa tiukaksi työn kokoon ja vaikeuteen nähden. Tekemisessä ei auttanut jäädä jumiin, sillä kello tikitti armottomasti.

Keski-Sikkilä tiivistää liitokset mieluummin hamputtamalla kuin putkiteipillä. Vaikka menetelmä on työläämpi, se on varmempi, koska osaa pystyy tarvittaessa vielä hieman löysäämään. Kuva: Sedu

– Tuntui, ettei aika riitä, mutta loppujen lopuksi sain kaiken valmiiksi. Vaikein ja kiireisin oli toinen päivä. Hommaa oli paljon. Maalämpöpumpun asennusryhmä oli valmiina. Se helpotti, mutta toisaalta myös vaikeutti työtä. Putkivedoista tuli asennusryhmän sijainnin takia pitkiä, mikä vei aikaa.Päänvaivaa aiheutti myös mikrokuplanpoistimen asentaminen.

– Sellaista en ollut ikinä nähnytkään, mutta kyllä minä sen sitten kuitenkin oikein päin sain paikalleen.

Arvopaperi työnhaussa

Keski-Sikkilän voittopottiin kertyi kaikkiaan 79,90 pistettä, seuraava sai 77,01 pistettä. Hän uskoo, että erot syntyivät pienistä asioista.– Mielestäni työni meni tasaisen hyvin. Mikään osio ei mennyt erityisen hyvin tai huonosti. Sillä oli varmasti iso merkitys, että pystyy tekemään sekä nopeasti että huolellisesti, hän miettii. Suomenmestaruudelle hän antaa suuren arvon.

– Siitä on varmasti hyötyä töitä hakiessa.

Ihan vielä työnhaku ei kuitenkaan ole ajankohtaista, sillä edessä ovat viimeisen vuoden opinnot ja niiden jälkeen armeija. Keski-Sikkilä kertoo, että alavalinnan ratkaisi aikanaan yläkoulusta Sedulle tehty tutustumiskäynti.

– Minua kiinnostivat lvi- ja sähköalat. Tutustumispäivän jälkeen päätös oli selvä. Yksittäinen lvi-alalle vetänyt asia on hitsaaminen, sillä siitä olen aina tykännyt. Pidän myös siitä, että työssä tarvitaan jatkuvasti päättely- ja ongelmanratkaisukykyä. 

Opiskelu on ollut hänen mukaansa rentoa. Alku oli teoriapainotteista, mutta hyvin pian opiskelu keskittyi käytännön tekemiseen. Koulun harjoitussalin lisäksi opiskelijat pääsevät tekemään hommia oikeilla työmailla.

3D-mallinnus on mainio työkalu ja iso apu putkien etäisyyksien hahmottamisessa.

– Meillä on ollut muutamia omakotitalotyömaita, mutta pääasiassa luokkaani on työllistänyt iso rakennusprojekti koulun omalla tontilla. Olemme asentaneet rakennukseen kaukolämmönvaihtimen, käyttövesiputkistoja sekä lämmityspattereita seiniin ja kattoon. Ilmanvaihtoakin olemme tehneet. On ollut hyvä tuuri, että tällainen suuri työmaa osui juuri meidän opiskeluaikaamme. Siinä on oppinut paljon.

Tehtävät etenivät työpisteellä päivä päivältä. Keski-Sikkilä oli tarkkana suunnitelman lukemisessa. Kuva: Sedu



Aito työmaa on Keski-Sikkilän mielestä paras mahdollinen paikka opiskella. 

– Toki myös koulun työhallissa pääsee tekemään asioita monipuolisesti, mutta siellä valmis työ on arvostelun jälkeen aina purettava pois. Se on se tylsin osuus.

Lisäkoulutus suunnitelmissa


Tulevaisuudessa Keski-Sikkilä haluaa työllistyä omalla kotiseudullaan, Etelä-Pohjanmaalla.

– Uskon, että töitä löytyy – jos ei Alajärveltä, niin varmasti ainakin Seinäjoelta.  

Alajärven kokoisessa kaupungissa rakentaminen on rajallista, mutta kaupungin runsaassa teollisuudessa on varmasti myös työmahdollisuuksia.

Jossain vaiheessa Keski-Sikkilä haluaa jatkaa opiskelua insinööriksi.

– Mutta ensin keskityn lvi-asentajan työhön. Myös yrittäjyys on kiinnostava vaihtoehto.


Työn alla

Kolmas opiskeluvuosi. ”Tavoitteenani on valmistua vuodenvaihteessa tai viimeistään alkuvuodesta. Syksyn ohjelmassa ovat ainakin kylmäaine- ja erikoisputkistohitsauskurssit.” 

Parasta työssä

Lvi-asentajan työn monipuolisuus. ”Erityisesti tykkään hitsaamisesta.”

Vapaa-ajalla

Vapaa-aikani kuluu kavereiden kanssa.

Lue lisää

Katso kaikki