Raksysystems vaihtoi nimeä – ”Haemme voimakasta kansainvälistä kasvua”
Raksystems-konserni uudistaa strategiansa ja brändinsä ja muuttaa nimensä.
Uusi nimi on Sustera Group. Sustera-nimi tulee sanoista sustainable eli kestävä ja era eli aikakausi. Uuden brändin myötä kaikki nykyiset tytäryhtiöt Suomessa ja Ruotsissa ottavat käyttöön Sustera-nimen osana omaa nimeään. Strategia vuosille 2024–2028 sisältää kunnianhimoiset tavoitteet: liikevaihdon kasvu 90 miljoonasta eurosta 250 miljoonaan euroon ja laajentuminen yli viiteen maahan Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Työntekijämäärä on tarkoitus kasvattaa 700 henkilöstä 2 000 henkilöön, kerrotaan Sustera Groupin tiedotteessa.
– Haemme voimakasta kansainvälistä kasvua, ja vahva ja yhtenäinen konserni tukee tätä tavoitettamme. Raksystemsin juuret ovat Suomessa ja yritys on täällä tunnettu. Olemme kuitenkin hankkineet 16 yritystä Suomessa ja Ruotsissa viimeisen vuosikymmenen aikana ja on tärkeää, että luomme yhteisen brändin kaikille yrityksille, sanoo Sustera Groupin toimitusjohtaja Tuomas Qvick.
Kasvua uusista eurooppalaisista markkinoista
Konsernin strategia vuosille 2024–2028 sisältää kunnianhimoisia suunnitelmia laajentumisesta uusille markkinoille. Susteran tavoitteena on vahvistaa asemaansa Pohjoismaissa sekä tehdä strategisia yritysostoja jalansijan vakiinnuttamiseksi Isossa-Britanniassa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Benelux-maissa.
– Keskeinen tavoite vuoteen 2028 mennessä on kasvattaa konsernin liikevaihto nykyisestä 90 miljoonasta eurosta 250 miljoonaan euroon ja kasvattaa henkilöstöä 2 000 työntekijään nykyisestä 700 henkilöstä, kertoo Tuomas Qvick tiedotteessa.
Strategia sisältää myös merkittävän hiilikädenjälkitavoitteen: Susteran palvelutarjonta tähtää siihen, että asiakkaat pystyvät vähentämään hiilidioksidipäästöjään miljoonalla tonnilla vuoteen 2028 mennessä.
– Tämän tavoitteen saavuttamista tukevat patoutunut korjausrakentamisen ja energiaremonttien tarve. Lisäksi energia- ja elinkaarikonsultointia sekä teknistä konsultointia tarvitaan yhä enemmän. Myös maalämpöä hyödyntävä Geolo-energiantuotantopalvelumme vähentää asiakkaidemme rakennusaikaisia hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, tiedotteessa kerrotaan.
Suomen kasvua vauhdittavat korjausvelka ja yritysostot
Suomen osalta tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa 50 miljoonasta eurosta 90 miljoonaan euroon ja henkilöstömäärää 400 henkilöstä 600 henkilöön. Suomessa Sustera toimii useissa palveluissa, kuten asuntokaupan kuntotarkastuksissa ja isojen kiinteistöjen tutkimuksissa, ympäristö-, elinkaari- ja vastuullisuuskonsultoinnissa sekä asuntoyhtiöiden korjaussuunnittelussa, rakennuttamisessa ja valvonnassa.
– Asuntoyhtiöiden lisäksi tavoitteenamme on saavuttaa Suomessa vastaava vahva asema toimitilakiinteistöjen koko elinkaaren kattavissa tutkimus- ja korjaushankepalveluissa. Vahvistamme kohdennetuin yritysostoin asemaamme pääkaupunkiseudun ja Tampereen lisäksi muissa kasvukeskuksissa, sekä vauhditamme nykyisten palveluiden kilpailukykyä panostuksilla digitaalisuuteen ja vastuullisuuteen, sanoo Suomen maajohtaja Keijo Leppävuori tiedotteessa.
Rakennusinvestointien jälleen vauhdittuessa Sustera tavoittelee vahvaa kasvua myös kehittämälleen päästöttömälle Geolo-energiantuotantopalvelulle, joka hyödyntää maalämpöä kiinteistöjen rakennusvaiheessa. Se vähentää merkittävästi energiankulutusta, hiilidioksidipäästöjä sekä kustannuksia.
– Geolo on konkreettinen esimerkki vastuullisten palveluiden määrätietoisesta kehitystyöstämme.
Isot markkinat Suomessa ja muualla Euroopassa
Rakennukset ovat suuri haaste ilmastolle, sillä ne vastaavat yli 40 prosentista kaikesta energiankulutuksesta ja 36 prosentista kasvihuonekaasupäästöistä. Euroopan komission mukaan Euroopassa on yli 220 miljoonaa rakennusta, joista yli 30 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja ja 75 prosenttia energiatehottomia. Myös Suomessa rakennuskanta vanhenee ja korjausvelkaa kasvaa. Suomessa on runsaat 1,5 miljoonaa rakennusta, ja niistä noin 36 prosenttia on rakennettu ennen vuotta 1970.
Vastuullisuus on entistä tärkeämpi osa rakentamista ja kiinteistöpitoa, sillä sekä EU-säädökset että paikalliset lait tiukkenevat. Yhä useampien kiinteistönomistajien on harkittava, miten energiatehokkuus ja nollapäästöt soveltuvat heidän liiketoimintaansa.
– Kestävä toiminta ei ole enää ylellisyys, joka koskee valittuja rakennuksia. Kaikkien rakennusten on sopeuduttava EU:n uusiin vaatimuksiin. Elinkaariajattelu luo pohjan kannattavalle liiketoiminnalle. Haluamme olla tukemassa kunnianhimoisten asiakkaittemme vastuullista liiketoimintaa ja kestävyystavoitteita. Ja ennen kaikkea rakennuksilla on valtava vaikutus asukkaiden ja työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin, sanoo Tuomas Qvick.
Lue myös: