Nopea lauhtuminen lisää laiterikkojen riskiä – älä tee tätä virhettä
Pitkä ja kova pakkasjakso laittaa talojen rakenteet ja talotekniset järjestelmät koetukselle. Myös lauhtuminen voi johtaa laite- ja putkirikkoihin.
Asukkaan kannattaa nyt pitää silmällä vesiputkia, liitoksia ja talon rakenteita haittojen minimoimiseksi. Sulatus- ja korjaustyöt on aina viisainta jättää ammattilaisille, kerrotaan Motivan tiedotteessa.
Pitkän kestäneet pakkaset ovat pureutuneet tiukasti ja syvälle talojen rakenteisiin. Tämä voi aiheuttaa monenlaista harmia asukkaille senkin jälkeen, kun sää on jo lauhtunut.
– Kun kiinteistöjen lämmitys säätyy ulkolämpötilan mukaan, sisälämpötila ei ehkä lähdekään toivotulla tavalla nousuun vaan päinvastoin viilenee, kun rakenteisiin varastoitunut kylmä hohkaa huoneisiin. Lämpötilan säätökäyrää voi tilapäisesti nostaa tilanteen tasaamiseksi, neuvoo energia-asiantuntija Juhamatti Meetteri Motivasta tiedotteessa.
Myös paineenvaihtelu saattaa heikentää vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän toimintaa ja jopa aiheuttaa vuotoja.
– Pattereiden, lämmitysverkoston tai esimerkiksi vesikiertoisen lattialämmityksen ilmaaminen voi olla tarpeen. Toimenpiteen voi tehdä itse tai tarvittaessa pyytää huoltoliikkeen apuun. Joissakin taloyhtiöissä pattereiden ilmaaminen tehdään aina huoltoyhtiön toimesta, Meetteri sanoo tiedotteessa.
Nopea lauhtuminen saattaa lisätä kosteutta rakenteissa tai suojasäällä sulamisvedet imeytyä rakenteisiin, mikä pahimmillaan johtaa kosteus- ja homeongelmiin. Ilmanvaihtolaitteen suodattimet voivat jopa kastua, jos sisätiloihin muodostuu ylimääräistä kosteutta. Pakkasten jälkeen omistajan on syytä varmistaa ilmanvaihdon toimivuus ja suodatinten kunto.
Huurteen ja jopa jään muodostuminen ilmanvaihtokanaviin ja suodattimiin on mahdollista. Tukkeutuminen haittaa ilmanvaihtokoneen toimintaa. Meetteri suosittelee tarkastamaan ulkoilmasäleikön ja tarvittaessa puhdistamaan ritilän harjalla, samoin suodattimeen mahdollisesti muodostunut jää on syytä rapistella pois.
Älä sulata putkia itse
Vesiputkien jäätyminen havaitaan yleensä sään lauhtuessa. Juhamatti Meetteri varoittelee asukkaita ryhtymästä omatoimiseen sulatukseen lämpöpuhaltimien kanssa. Kun jää lämpenee, se laajenee ja rikkoo herkästi putkia ja liittimiä. Lisäksi riskinä on rakenteiden kuumeneminen ja jopa palovaara.
– Tärkeintä on, että asukas tarkkailee vesiputkien ja viemärien kuntoa lauhtumisen yhteydessä, ja hälyttää ammattilaisen huoltotöihin, jos tarve ilmenee. Lisäksi tarkastuslistalle kannattaa ottaa lämpökaapelit, salaojat ja sulamisvesien ohjaus pois talon välittömästä läheisyydestä, tiedotteessa sanotaan.
Kun pakkasista ja lauhtumisesta palataan tavanomaiseen arkeen, on hyvä kertaalleen tarkastaa kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien asetusarvot ja palauttaa säädöt perustilaan. Tilojen ja käyttöveden lämmityksen älykäs ohjaus ylläpitää asumismukavuutta energiataloudellisuus huomioiden.
– Etenkin sähkölämmitteisissä kodeissa kaikkea sähkönkäyttöä kannattaa ohjata vuorokauden ja viikon edullisimmille tunneille. Se on taloudellisesti järkevää ja tukee sähköjärjestelmän tilaa muuttuvissa tilanteissa, kerrotaan tiedotteessa.