Pääkirjoitus: Energian hintakehitys ei lupaa hyvää mutta herättää toiveita
Viime kuukausien ja jopa päivien voimakkaat hintavaihtelut saattavat olla tyyntä myrskyn edellä. �?ljyyn kohdistuvat hintapaineet eivät hellitä, elleivät suuret öljynkäyttäjämaat kykene hillitsemään edes kulutuksensa kasvua. USA, ja perässä Kiina, ovat loputtomalla ruokahalulla varustettuja öljysyöppöjä.
Tilanne muuttuu USA:ssa radikaalisti vasta sitten, kun öljy on niin kallista, että katumaasturilla ei ole enää varaa lähteä töihin. Kiinassa tilanne on vaikeampi ja korjattavissa hitaammin, koska maan koko energiasektori vaatii rajuja toimenpiteitä sekä tuotantoon että kulutukseen, ennen kuin tilanne korjaantuu.
Suomi ei voi vaikuttaa maailmanmarkkinahintoihin, jotka ennen pitkää nostavat myös meillä myytävän sähkön hinnan aivan uudelle tasolle, mutta me voimme oppia isoisten virheistä ja varautua hintakehitykseen jo ennakolta. Rakennusten energiatehokkuuslaskelmia ja energiatodistuksia kohtaan on esitetty kritiikkiä, mutta minä ottaisin uuden näkökulman tähän aiheeseen.
Meidän ei pidä pyrkiä pelkkään energiankulutuksen leikkaamiseen, vaan meidän on asetettava ainakin uudisrakentamisessa kulutustaso aivan uusiin lukemiin. Lähdetään siitä, että 25 prosentin säästön sijaan kulutus asettuu 25 prosentin tasolle nykyisestä. Vaikeaa se on, muttei mahdotonta. Kun jokainen rakennukseen liittyvä osa, laite ja toiminta kyseenalaistetaan, on löydettävissä kokonaisuus, joka asettaa standardimme rakentamisessa uudelle – eikä välttämättä mahdottomalle – tasolle.
Jos tällaisia hankkeita viedään ennakkoluulottomasti ja reviirirajat rikkoen eteenpäin, muodostuu meille energiatehokkaan rakentamisen osaamista, joka kiinnostaa naapureita niin idässä kuin lännessäkin. Joitain hankkeita on toki jo vireilläkin, ja CUBEn puitteissa energiatehokkuus- ja elinkaariratkaisuja viedään vahvasti eteenpäin, mutta vielä tässä riittää töitä muillekin.
Euro on paras konsultti ja halpa energia on tulevaisuudessa utopiaa.
Päätoimittaja Heikki Heikkonen