Rambollin toimitusjohtaja Maija Jokela: ”Haluan luoda sellaista henkeä, että ongelmista voi tulla puhumaan”

Maija Jokela iloitsee työnsä kansainvälisyydestä. ”On ollut todella mukavaa tutustua kansainvälisiin kollegoihin ja kuulla, miten konsultointia ja rakentamista tehdään muualla. Se tuo lisää oppia ja suolaa työhön.” Kuva: Anne Soininen

Maija Jokelan työkalenteri on tiivis ja kokouspitoinen eikä juuri sisällä luppohetkiä. Sosiaalinen työ ja seurallinen luonne vaativat vastapainokseen yksinäisiä juoksulenkkejä.

Juttu on julkaistu alun perin syyskuussa 2022 Talotekniikka-lehdessä 6/2022 Työhyvinvointi-palstalla.

− Tyttäreni kysyi kerran, että mitä oikein teen töissä. Vastasin, että juttelen ihmisten kanssa. Ja sitähän minä teen, nauraa Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Maija Jokela.

2 500 työntekijän yritystä luotsatessa keskusteltavaa riittää. Jokela aloitti Rambollin toimitusjohtajana vuosi sitten, jolloin aika ei ollut suotuisin ainakaan kasvotusten tapahtuville keskusteluille. Koronarajoituksia oli yhä voimassa, vaikka tilanne olikin hetkellisesti parempi.

− Teams-palavereja riitti, mutta niissä ihmisiin tutustuminen jää helposti pinnalliseksi. Onneksi tilanne keväällä parani ja pääsin uuteen strategiaamme liittyvissä tilaisuuksissa vihdoin tapaamaan ihmisiä, muistelee Jokela.

Tapaamisia Jokelan työkalenterissa on kosolti. Kullanarvoinen arjen pelastaja on oma assistentti Outi Jokela, joka koordinoi työtehtäviä, muistuttaa tapaamisista ja valmistelee kokouksia. Kahdeksan tunnin kokousputki istualtaan ei silti ole ihannetilanne, sanoo Jokela.

− Pitäisi osata ottaa enemmän hengähdyshetkiä päivän aikana, mennä juttelemaan jollekin tai käydä kahvilla. Etätyöaikana olenkin pitänyt aika paljon kävelypalavereja joko niin, että kävellään yhdessä tai ollaan yhteydessä Teamsin kautta. Käyn myös silloin tällöin kuntosalilla keskellä päivää.

Juostessa mieli lepää

Oman hyvinvointinsa Jokela perustaa kahteen asiaan: työajan rajaamiseen ja liikkumiseen, joka Jokelan tapauksessa tarkoittaa myös itsekseen olemista. Parasta omaa laatuaikaa ovat juoksulenkit.

− Työpäiväni ovat sosiaalisia ja aktiivisia. En juuri koskaan istu töissä yksin koneen ääressä. Olen seurallinen, mutta tarvitsen välillä hetkiä, jolloin minun ei tarvitse puhua kenellekään.

Hölkkääminen on kuulunut Jokelan harrastuksiin parikymmentä vuotta. Töölössä asuva Jokela juoksee aamutuimaan ja mieluiten Helsingin keskustassa, kuten Töölönlahdella ja Taivallahdessa, mutta myös ihan ytimessä, kuten Forumin kulmilla ja Bulevardilla.

− Tykkään lähteä lenkille heti, kun herään. Jos pääsen tosi aikaisin liikkeelle, kaupunki on hiljainen, eikä liikkeellä ole juurikaan ihmisiä.

Ennen tyttärensä syntymää hän juoksi puolimaratonejakin. Nykyisin tärkeämpää on ylipäänsä lähteä ulos, viettää siellä tietty aika eikä välittää kilometreistä. Jokelan normilenkki kestää vähintään puoli tuntia, yleensä kolme varttia.

− Olen tullut vuosien myötä armollisemmaksi. Ennen lenkille oli lähestulkoon pakko lähteä – nimenomaan juoksemaan – mutta nykyisin saatan lähteä kävelylenkillekin. Olen oppinut tunnistamaan, milloin tarvitsen kunnon hikilenkkiä ja milloin tekee hyvää ottaa kevyemmin. 

Toki lenkit ovat myös fyysisen kunnon ylläpitämistä ja konkreettinen tapa saada hiki pintaan. Enemmän ne tarjoavat kuitenkin henkistä hyvinvointia.

− Mieli lepää, kun tekee jotain fyysistä. Juostessa ajatukset vapautuvat ja moni ongelma alkaa, jos nyt ei heti ratkeamaan, niin ainakin työstymään, sanoo Jokela.

Puhelin äänettömällä

Työarkeaan Jokela hallitsee pitämällä ajankäytön langat mahdollisimman paljon omissa käsissään. Työpäivä alkaa, kun hän on vienyt tyttärensä kouluun, ja päättyy viiden kuuden aikaan. Illat ja viikonloput hän pyrkii rauhoittamaan työasioista.

Työpäivän aikana Jokela priorisoi kokouksia. Siksi hänellä on puhelin melkein aina äänettömällä. Kännykkään ei tule ilmoituksia edes sähköposteista. 

− Harvoin on työpäivän aikana sellaisia hetkiä, jolloin voisi oikeasti vastata puhelimeen tai sähköposteihin. Pyydänkin usein ihmisiä lähestymään minua tekstiviestillä. Silloin ehdin myös valmistautua siihen, mistä on kyse. Sähköposteja luen bussissa matkalla töihin tai illemmalla kokousten jälkeen, sanoo Jokela.

− Joskus avaan illallakin sähköpostia, koska voi tuntua mielekkäältä saada asioita eteenpäin. Pidemmän päälle se ei kannata, koska silloin alkavat iltaisinkin pyöriä työjutut mielessä.

Jokela on johtanut suuria rakennusalan hankkeita, toiminut useita vuosia Sweco PM:n toimitusjohtajana ja kipparoi nyt Rambollia. Kuinka hän johtajana tukee alaistensa hyvinvointia työelämän haasteissa?

− Avoimuudella ja luottamalla. Haluan luoda sellaista henkeä, että ongelmista voi tulla puhumaan, jotta voimme yhdessä miettiä ratkaisuja, sanoo Jokela.

− Usein ajatellaan, että johtajalla pitää olla ratkaisut valmiina, hänen pitää näyttää suuntaa eikä juuri tunteilla. Se ei ole minun tyylini. Olen joskus jopa itkenyt töissä porukan edessä. Jälkeenpäin se nolotti, mutta minua tultiinkin kiittämään. Se oli saanut monet tuntemaan, että välitän ja että olemme kaikki samassa veneessä.

_______________________________________

Maija Jokela

  • 45-vuotias Ramboll Finland Oy:n toimitusjohtaja
  • Asuu miehensä ja tyttärensä kanssa Helsingin keskustassa
  • Harrastaa juoksemista, kuntosaliharjoittelua ja lukemista. ”Luen mielelläni fyysisiä kirjoja, mutta lenkkeillessä kuuntelen äänikirjoja, esimerkiksi viihdettä, dekkareita ja jännäreitä, kuten Clive Cusslerin kirjoja.”

Lue lisää

Katso kaikki